POLĘDWICZKI WĘDZONE
POTRAWY Z DROBIU
Autor: Gospodarstwo Rolne K.M. Wojnowscy, ul. Nowosolska 5 a, 67-112 Siedlisko, tel. 666 946 625
Składniki:
Piersi kurczaka
Naturalne przyprawy
Wykonanie:
Piersi kurczaka należy zapeklować na sucho w garnku kamiennym z dodatkiem naturalnych przypraw. Peklowanie to sposób przygotowania mięsa przed wędzeniem. Polega ono na zmieszaniu przypraw i natarciu nimi mięsa. Po odpowiednim peklowaniu dym z wędzenia wydobędzie smak i aromat oraz zakonserwuje mięso na dłuższy okres czasu. Peklowanie powinno trwać od 5 do 7 dni. Mięso wędzić powoli przez 2 dni.
Ciekawostki:
Mięso kurczaka ma szerokie zastosowanie w zdrowej diecie oraz przy leczeniu osób chorych. Drób jest źródłem wysoko wartościowego białka. Piersi kurczaka wykorzystywane są w rozmaitych dietach odchudzających. Są pierwszym mięsem podawanym niemowlętom, zalecane są do spożywania przez osoby starsze.
Wszyscy, którzy rozpoczynają przygodę kulinarną powinni pamiętać, że mięso z piersi kurczaka nie należy moczyć w wodzie, bowiem traci ono cenne składniki odżywcze.
Zobacz też: Kwaśnica, czyli kapuśniak po góralsku
Pierogi smażone z farszem z sera i ziemniaków
Dziś serwujemy niezastąpione ruskie pierogi. Według przepisu babci Zosi
Amerykaniec ze Stanów. Ciasto cynamonowe z jabłkami na niedzielę
Roladki z dzika nadziewane borowikiem
Rogaliki babci Agnieszki
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?