MAKOWIEC ZAWIJANY NA DROŻDŻOWYM CIEŚCIE
TRADYCYJNE CIASTO
Autorka: Koło Gospodyń Wiejskich z Siedliska (gmina Siedlisko)
Składniki na ciasto drożdżowe na 3 strucle:
3 szklanki mąki pszennej
180 ml letniego mleka
150 g masła roztopionego i schłodzonego
6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej)
45 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1,5 łyżki oleju
1,5 łyżki spirytusu
cukier waniliowy, sól
Składniki na masę makową:
500 g maku
250 g cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
Rodzynki, posiekane orzechy włoskie, olejek migdałowy
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia.
Masa makowa:
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia. Trzykrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki, na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem.
Ciasto podzielić na trzy części, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin w formę tuby. Piec w temperaturze 180-190 °C przez około 30 – 40 minut.
Ciekawostki
Już w czasach prasłowiańskich znane były właściwości narkotyczne maku i stanowiły symbol snu i łączności z innym światem.
--- Wyróżnienie Burmistrza Wschowy Konkursie na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Produkty spożywcze” w 2011 r.
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?