1. Do zagęszczania zup Jeśli chcesz, aby przygotowana przez ciebie zupa była gęsta, ale też wyróżniała się intensywnym smakiem, dodaj do niej serek topiony. Wprawione gospodynie wiedzą, że to doskonały zabielacz i zagęszczacz do zup, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną śmietanę. Pyszna pomidorówka z serkiem topionym: przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki Składniki: 1,5 l wywaru mięsno-warzywnegoSłoiczek koncentratu pomidorowegoPuszka krojonych pomidorów (opcjonalnie)2 kremowe serki topione (2x100 g)Natka pietruszkiPieprz i sólMakaron muszelki lub ryż Jak to zrobić? Gwarancją dobrej zupy jest wywar. Możemy go przyrządzić na bazie mięsa i warzyw – marchewka, pietruszka, seler i por. Warzywa kroimy i wraz z mięsem gotujemy aż powstanie bulion. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, a na koniec serek topiony. Kiedy się rozpuści, dokładamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Dobra rada: Chcesz, by zupa była jeszcze pyszniejsza? Wystarczy, że zmiksujesz ją na krem i podasz z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 2. Do pysznych sosów do mięs i makaronów Sos z dodatkiem serka topionego? Czemu nie! To świetny pomysł, ponieważ dzięki temu składnikowi przygotowywany sos będzie gęsty i aksamitny. Proste i szybkie spaghetti a la carbonara z serkiem topionym:przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki Składniki: 2 kremowe serki topione (2x100 g)0,5 opakowania makaronu spaghetti 2 pęczki natki pietruszki 7 plastrów boczku150 ml mleka Sól i pieprz Jak to zrobić? Na dużej patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy uprzednio pokrojony boczek. Dolewamy mleka, dodajemy pokrojone serki topione. Składniki mieszamy tak długo aż połączą się w jednolitą masę. Dolewamy jeszcze odrobinę mleka i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti, pamiętajmy aby go nie rozgotować. Kiedy makaron już się ugotuje, odcedzamy go i w małych porcjach dodajemy na patelnię z sosem. Całość dokładnie mieszamy. Dobra rada: Jeśli chcemy, by makaron estetycznie się prezentował, przed podaniem możemy udekorować go świeżymi listkami pietruszki. 3. Na spotkanie z przyjaciółmi, party i domówkę – wyśmienity dip do przekąsek Znajomi złożyli ci niezapowiedzianą wizytę, a ty nie masz zielonego pojęcia, czym ich ugościć? Sprytnym rozwiązaniem może okazać się zaserwowanie dipu, który sprawdzi się na każdej domówce i będzie doskonałym dodatkiem do popularnych chipsów, nachos lub do maczania surowych warzyw pociętych w słupki. Nieocenioną zaletą jest szybkie i proste przygotowanie sosu. Podstawą dipu jest baza z serków topionych, które miesza się z mlekiem i dowolnymi przyprawami. Dla wzmocnienia smaku można dodać także trochę startego sera żółtego. Przyrządzenie go na patelni lub w kuchence mikrofalowej nie zajmie więcej niż 15 minut. Wybornie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Dip serowy do nachosów i innych przekąsek: przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki Składniki: 2 kremowe serki topione (2x100 g)1 łyżeczka
papryki 1/3 szklanki mlekaewentualnie łyżeczka parmezanuduża paczka nachosów Jak to zrobić? Do garnka wlewamy mleko i wkładamy serki topione. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż się połączy w jednolitą całość. Następnie dodajmy paprykę i parmezan. Mieszamy i podajemy z nachosami. Dobra rada: Aby dip był jeszcze smaczniejszy, możemy dodać trochę świeżych ziół, które podkreślą jego smak i sprawią, że będzie wyjątkowo aromatyczny. Chcesz przygotować sosy w różnych kolorach - nic prostszego! Pamiętaj, że serki to baza, a reszta zależy od twojej inwencji. Jeśli np. zależy ci, aby dip miał kolor czerwony wystarczy, że dodasz łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Smacznego!
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?