Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

3 sposoby na kreatywne wykorzystanie serka topionego w kuchni (przepisy)

Redakcja MM
Redakcja MM
źródło: materiały prasowe
W czasach kryzysu najbardziej liczy się kreatywność. Szczególnie w kuchni. Kulinarne eksperymenty pomogą nam nie tylko poznać nowe smaki, ale i poczynić oszczędności w domowym budżecie. Oto 3 sposoby na kreatywne wykorzystanie serka topionego. Zobacz, do jakich potraw możesz go śmiało wykorzystać.

1.                  Do zagęszczania zup Jeśli chcesz, aby przygotowana przez ciebie zupa była gęsta, ale też wyróżniała się intensywnym smakiem, dodaj do niej serek topiony. Wprawione gospodynie wiedzą, że to doskonały zabielacz i zagęszczacz do zup, który z powodzeniem zastąpi tradycyjną śmietanę.     Pyszna pomidorówka z serkiem topionym: przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki  Składniki: 1,5 l wywaru mięsno-warzywnegoSłoiczek koncentratu pomidorowegoPuszka krojonych pomidorów (opcjonalnie)2 kremowe serki topione (2x100 g)Natka pietruszkiPieprz i sólMakaron muszelki lub ryż Jak to zrobić? Gwarancją dobrej zupy jest wywar. Możemy go przyrządzić na bazie mięsa i warzyw – marchewka, pietruszka, seler i por. Warzywa kroimy i wraz z mięsem gotujemy aż powstanie bulion. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat, a na koniec serek topiony. Kiedy się rozpuści, dokładamy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku.   Dobra rada: Chcesz, by zupa była jeszcze pyszniejsza? Wystarczy, że zmiksujesz ją na krem i podasz z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 2.                  Do pysznych sosów do mięs i makaronów Sos z dodatkiem serka topionego? Czemu nie! To świetny pomysł, ponieważ dzięki temu składnikowi przygotowywany sos będzie gęsty i aksamitny.   Proste i szybkie spaghetti a la carbonara z serkiem topionym:przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki Składniki: 2 kremowe serki topione (2x100 g)0,5 opakowania makaronu spaghetti 2 pęczki natki pietruszki 7 plastrów boczku150 ml mleka Sól i pieprz Jak to zrobić? Na dużej patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy uprzednio pokrojony boczek. Dolewamy mleka, dodajemy pokrojone serki topione. Składniki mieszamy tak długo aż połączą się w jednolitą masę. Dolewamy jeszcze odrobinę mleka i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti, pamiętajmy aby go nie rozgotować. Kiedy makaron już się ugotuje, odcedzamy go i w małych porcjach dodajemy na patelnię z sosem. Całość dokładnie mieszamy.   Dobra rada: Jeśli chcemy, by makaron estetycznie się prezentował, przed podaniem możemy udekorować go świeżymi listkami pietruszki.   3.      Na spotkanie z przyjaciółmi, party i domówkę – wyśmienity dip do przekąsek Znajomi złożyli ci niezapowiedzianą wizytę, a ty nie masz zielonego pojęcia, czym ich ugościć? Sprytnym rozwiązaniem może okazać się zaserwowanie dipu, który sprawdzi się na każdej domówce i będzie doskonałym dodatkiem do popularnych chipsów, nachos lub do maczania surowych warzyw pociętych w słupki. Nieocenioną zaletą jest szybkie i proste przygotowanie sosu. Podstawą dipu jest baza z serków topionych, które miesza się z mlekiem i dowolnymi przyprawami. Dla wzmocnienia smaku można dodać także trochę startego sera żółtego. Przyrządzenie go na patelni lub w kuchence mikrofalowej nie zajmie więcej niż 15 minut. Wybornie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.   Dip serowy do nachosów i innych przekąsek: przepis Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczki   Składniki: 2 kremowe serki topione  (2x100 g)1 łyżeczka
papryki 1/3 szklanki mlekaewentualnie łyżeczka parmezanuduża paczka nachosów     Jak to zrobić? Do garnka wlewamy mleko i wkładamy serki topione. Całość podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż się połączy w jednolitą całość. Następnie dodajmy paprykę i parmezan. Mieszamy i podajemy z nachosami.   Dobra rada: Aby dip był jeszcze smaczniejszy, możemy dodać trochę świeżych ziół, które podkreślą jego smak i sprawią, że będzie wyjątkowo aromatyczny. Chcesz przygotować sosy w różnych kolorach - nic prostszego! Pamiętaj, że serki to baza, a reszta zależy od twojej inwencji. Jeśli np. zależy ci, aby dip miał kolor czerwony wystarczy, że dodasz łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: 3 sposoby na kreatywne wykorzystanie serka topionego w kuchni (przepisy) - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto