Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Faszerowane warzywa pod serową pierzynką (przepisy)

Redakcja MM
Redakcja MM
materiały prasowe MSM Mońki
Jak przygotować pyszne, szybkie, a jednocześnie niedrogie danie? Jesień to idealna pora, aby skusić się na nadziewane warzywa i przyrządzić smakowity obiad, kolację lub przekąskę.

Faszerowane papryki z żółtym serem Składniki dla 4 osób ·       100 g ryżu ·       2 łyżki oleju roślinnego ·       1 cebula, drobno pokrojona ·       2 ząbki czosnku, drobno posiekane ·       300 g mięsa mielonego ·       szczypta ostrej papryki ·       1 łyżeczka słodkiej papryki ·       sól i pieprz ·       4 czerwone papryki ·       250 g sera żółtego Gouda, startego na grubej tarce ·       3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Ugotować woreczek ryżu. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulkę, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie, dodać mięso mielone. Całość doprawić pieprzem i solą i podsmażać aż zacznie się przyrumieniać. Następnie wymieszać w misce ryż, podsmażane mięso z cebulką, zieloną pietruszkę oraz połowę żółtego sera. Z papryk odciąć górną część i wyciąć środek. Jeśli nie chcą stać można delikatnie podciąć je od dołu. Jednak nie za dużo, aby farsz nie wypadał. Wydrążone papryki napełnić farszem i tak przygotowane włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 45 minut aż warzywa będą rumiane. Przed podaniem posypać po wierzchu startym serem żółtym.
Faszerowane bakłażany z żółtym serem Składniki dla 4 osób: • 2 świeże bakłażany • 2 główki czosnku • 2 duże papryki – czerwona i żółta • 200 g sera żółtego Gouda • świeży koperek • sól, pieprz • oliwa z oliwek • sok z 1 cytryny Przygotowanie: Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrajamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekanym koperkiem oraz startym serem żółtym.   Dobra rada: Aby spód bakłażanów nie przyległ do blaszki, posmarujmy ją lub folię aluminiową oliwą. Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem Składniki: ·      2 średnie cukinie ·      500 g mięsa mielonego ·      2 cebule ·      1 świeża papryka ·      4 ząbki czosnku ·      ½ pęczka natki pietruszki ·      2 pomidory ·      300 g sera żółtego Gouda ·      zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane cukinie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 - 50 minut. Smacznego!    
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";}

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Faszerowane warzywa pod serową pierzynką (przepisy) - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto