Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

II Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia: To będzie naprawdę smaczny weekend!

red.
Pierwsza edycja targów - 2014 rok.
Pierwsza edycja targów - 2014 rok. Magda Weidner
Przed nami druga już edycja Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia. Degustacje, pokazy kulinarne, to tylko niektóre atrakcje, jakie czekają na nas 23-24 maja br. w hali CRS przy ul. Sulechowskiej, Organizatorzy zaprosili do udziału kilkudziesięciu wystawców z całego kraju.

Targi skierowane są do małych i średnich producentów jedzenia w całej Polsce. Jak zapewniają organizatorzy, oprócz firm certyfikowanych będą również tacy, którzy wytwarzają swoje towary metodami tradycyjnymi, bez użycia chemii i dodatków. - Brak certyfikacji tłumaczą zawiłą i kosztowną procedurą uzyskania zielonego liścia. Jak mówią, swoje produkty wytwarzają od wielu lat tak samo, i nie zamierzają tego zmieniać.Na stoiskach będzie można degustować i kupować cały przekrój produktów, które człowiek zjada w codziennym życiu - przyznaje Janusz Klimenko , organizator Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia.

Co czeka na nas w 23-24 maja br. w hali CRS?

Organizatorzy do udziału w targach zaprosili kilkudziesięciu wystawców z całego kraju. - Wśród wystawców zobaczymy m.in. tych, których już gościliśmy w zeszłym roku m.in. Eterno, Stewiarnia, Ekologia spod strzechy, Sery od Pazdrowskich, Rico, Piekarnia Ratuszowa, Sertakis, Dolina Gryki, Bul-Eco, Biooil, Gacjana, Ziarenkowo, Haust, Living Food, Lemonia, Austriackie Sery, Ceramika Artystyczna Bolesławiec, a także nowe: Art Food, Sylveco, Ottomańska Pokusa, Kamron, Niro, Salcum Fixum, Sun – Vita, Italmania, Wódki Regionalne, Nalewkarnia Longinus, Ronic. Jedno jest pewne. Na stoiskach pojawią się naprawdę wyjątkowe rzeczy - dodaje organizator.

Podczas imprezy będziemy mieli okazję obejrzeć także pokazy! - Pokaz kulinarny w wykonaniu Tomasza Jakubiaka, będzie to swoiste show z udziałem widzów. Na podstawie wybranych produktów, Tomek na oczach widzów, przygotuje danie, które będzie można skosztować. Jak zapowiada, poczęstuje 100 osób. Będzie smacznie i zdrowo, a na końcu pysznie - przyznaje organizator.

Kolejną atrakcją będzie pokaz kuchni molekularnej prowadzony przez Krzysztofa Poloka, kucharza z trzynastoletnim doświadczeniem w gastronomii. Jak sam mówi, dzięki temu doświadczeniu dowiedział się między innymi, jakie możliwości daje gotowanie w niskich temperaturach. - Głównym celem pokazu jest odkrywanie przez widzów nowych smaków i ciekawych form oraz chwilowe oderwanie od tradycji kulinarnych. Zobaczymy m.in. dymiące drinki, lody o smaku jajecznicy i bekonu oraz pianki wyjęte z ciekłego azotu, które są delikatne w środku i zarazem kruche na zewnątrz. Wszystko zaprezentowane jest w formie zabawy i interakcji z kucharzem - zapowiada Janusz Klimenko.

Nie zabraknie także kucharzy z Zielonej Góry. Organizatorzy zadbali też o atrakcje dla najmłodszych. Tak jak w zeszłym roku będzie strefa dzieci, prowadzona przez Family Cafe.

Przyznane zostaną Lubuskie Złote Lubczyki
Podczas Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia wybrane zostaną najlepsze produkty. Przyznane zostaną podobnie jak podczas pierwszej edycji, trzy Lubuskie Złote Lubczyki. Przypomnijmy, że w roku ubiegłym jury pod przewodnictwem Giena Mientkiewicza uhonorowało Gacjanę za chałwę z lnu, Eterno za Figę z makiem oraz Ekologia spod strzechy za Ocet z kwiatów czarnego bzu. Kto wygra w tym roku? Warto zajrzeć do hali CRS 23-24 maja i przekonać się osobiście.

PROGRAM II OGÓLNOPOLSKICH TARGÓW DOBREGO JEDZENIA
Sobota, 23 maja
godz. 10.00 otwarcie
godz. 10.30 uroczyste, oficjalne otwarcie II OGÓLNOPOLSKICH TARGÓW DOBREGO JEDZENIA
godz. 10.45 Lubuski Złoty Lubczyk - ogłoszenie konkursu na najlepszy produkt Targów
godz. 10.00 - 18.00 zwiedzanie Targów, degustacje, sprzedaż wystawianych produktów
godz. 12.00 pokaz kuchni japońskiej – Miyagi Sushi
szef kuchni Hubert Greifenberg
godz. 14.00 pokaz kuchni śródziemnomorskiej – IL Vicolo
szef kuchni Paweł Mierzejewski
godz. 16.00 pokaz kuchni francuskiej – La Tulipe Noire
szef kuchni Paweł Bobrowski
FAMILY CAFE dla dzieci
10.00 - 12.00 Republika Gier i zabawy z grami planszowymi
12.00 - 14.00 Mały Inżynier i odkrywanie tajemnic nauki przez zabawę
14.00 - 16.00 Plastysie i tworzenie postaci z plasteliny
Niedziela, 24 maja
godz. 10.00 - 18.00 zwiedzanie Targów, degustacje, sprzedaż wystawianych produktów
godz. 12.00 pokaz kuchni molekularnej w wykonaniu Krzysztofa Poloka
godz. 14.00 show Tomasza Jakubiaka cz. 1
godz. 16.00 show Tomasza Jakubiaka cz. 2
godz. 17.00 ogłoszenie wyników konkursu Lubuski Złoty Lubczyk
godz. 17.30 ogłoszenie wyników konkursu dla Publiczności
godz. 18.00 zakończenie II OGÓLNOPOLSKICH TARGÓW DOBREGO JEDZENIA
FAMILY CAFE dla dzieci
10.00-12.00 Fundacja LYADA i zabawy kreatywno-manualne
14.00-16.00 Fundacja Innowacyjny Klub Rodzica i zabawy kreatywno-manualne.

* II Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia, hala CRS, Zielona Góra, ul. Sulechowska 41, 23-24 maja (sobota - niedziela) w godz. 10.00 - 18.00, BILETY: 5 zł w kasie, przy wejściu na halę targową, dzieci do lat 12 - wstęp bezpłatny.

W galerii prezentujemy zdjęcia z I Ogólnopolski Targów Dobrego Jedzenia.

******

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto