LIN PO CHOCIEMYŚLAŃSKU
ZDROWIE W RYBIE
Autorka: Dorota Grabia, Chociemyśl (gmina Kotla)
Składniki:
Lin – 1 kg
1 szklanka śmietany
2 średnie cebule
Pół kostki masła
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz, natka pietruszki, sok z cytryny
Kilka sztuk grzybków
Wykonanie:
Potrawę zaczynamy od dokładnego oczyszczenia ryby, wypatroszenia jej i dokładnego umycia. Nie należy skrobać łusek. Są one bardzo delikatne i podczas smażenia rozpuszczają się, nadając potrawie charakterystyczny smak.
Rybę posolić i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać znaczną ilość masła, dodać odrobinę oliwy, wrzucić łyżkę mielonego czarnego pieprzu – podsmażyć, aż wydobędzie się z niego intensywny aromat. Na tak podsmażony pieprz kładziemy rybę. Smażyć z każdej strony na średnim ogniu przez 3 minuty. Następnie dodać cebulkę pokrojoną w dość drobną kostkę i smażyć dalej przez chwilę. Gdy ryba lekko się zabrązowi, zalać śmietaną i dusić około 20 minut. Na koniec posypać natką pietruszki i dodać usmażone grzybki. Rybę podawać z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Pamiętać należy, że potrawę najlepiej popijać zimnym, wytrawnym winem.
Ciekawostki:
Lin to ryba dla jednych wykwintna, dla innych niejadalna ze względu na zapach mułu. Jednak ten właśnie zapach nadaje rybie niespotykany, inny charakter. Tajemnica doskonałego przygotowania lina tkwi w tym, by go nie skrobać z łusek. Łuski są bardzo delikatne i podczas smażenia rozpuszczają się nadając potrawie miły i charakterystyczny smak.
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?