Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Okrągłe szaleństwo, czyli świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy! (przepis)

Redakcja MM
Redakcja MM
Fotolia
Pomysłów na przyrządzenie tego pysznego, włoskiego dania jest wiele. Każdy ma swoje sposoby na ciasto, dobranie składników i sam wypiek. Poniżej pokazujemy kilka wskazówek na idealną pizzę, której nie powstydziłby się najlepszy kucharz z Neapolu.

9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy.  Zobacz również: Kalendarz 2014: Dziwne święta w lutym Pomysłów na przyrządzenie tego pysznego, włoskiego dania jest wiele. Oto kilka wskazówek na idealną pizzę: 1) Dobre ciasto musi być napowietrzone, najlepiej jest więc wyrobić je i rozciągnąć dłońmi – Włosi robią tak od lat. Jeśli jednak nie masz na tyle wprawy, użyj wałka. 2)     Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni, do chwili aż podwoi swoją objętość. 3)    Jednym z najlepszych serów do pizzy jest dobrze schłodzona i potarta mozzarella – koniecznie dedykowana do pizzy, nie sałatkowa. Można wymieszać ją również z innym żółtym serem. 4)     Jeśli chcesz zrobić prawdziwą włoską pizzę, unikaj zbyt dużej ilości dodatków: pizza nie powinna uginać się od ich ciężaru. Najbardziej wyrazisty smak uzyskasz dodając (oprócz sosu i sera) 2-3 produkty. 5)    Pamiętaj o właściwej kolejności układania produktów na pizzy – najpierw nakładamy cienką warstwę sosu, potem ser, a na ser pieczarki, szynkę i inne dodatki. W ten sposób mamy gwarancję, że wilgoć zawarta w dodatkach nie wsiąknie w ciasto i pizza prawidłowo się wypiecze. Jeśli naszła nas ochota na samodzielne przygotowanie pizzy, warto wypróbować przepis na pizzę z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami koktajlowymi, którą poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni - Dwór Korona Karkonoszy. Krok 1 – wyrób ciasto Składniki (przepis na ok. 4 porcje): - 0,5 kg mąki pszennej - 15 g drożdży - 1 szklanka letniej wody - 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek - szczypta cukru - płaska łyżeczka soli Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Do wody dodajemy cukier, drożdże, a następnie całość dobrze mieszamy. Wlewamy roztwór do mąki i odstawimy na 10-15 min, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie powoli wlewamy oliwę, zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 min wyrabiamy ponownie i formujemy kulki. Gdy wyrosną, formujemy placki. Krok 2 – przygotuj sos Składniki:- 1 mała puszka krojonych pomidorów pelati - 2 ząbki czosnku - 1 mała łyżeczka oregano - 1 mała łyżeczka bazylii - sól, cukier, pieprz do smaku Do pomidorów wciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do smaku przyprawy i dokładnie mieszamy. Warto sos przygotować parę godzin wcześniej, żeby zioła uwolniły swój smak. Krok 3 – upiecz pizzę Składniki (na 1 pizzę): - garść startego sera żółtego - 8-10 plasterków szynki parmeńskiej - 10 pomidorków koktajlowych - 1 garść świeżej rukoli - sos czosnkowy Na cienko wsmarowanej olejem blaszce rozkładamy placek pizzy. Smarujemy go sosem pomidorowym (ok. 2 łyżki stołowe), posypujemy serem żółtym, na ser kładziemy szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Najlepiej ułożyć je przekrojoną częścią do góry, żeby zawarta w nich wilgoć odparowała, a nie wniknęła w ciasto. Posypujemy po wierzchu odrobiną sera. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniku w  330°C przez 10 min. Jeżeli nasz piekarnik nie osiąga takiej temperatury, wydłużamy czas pieczenia. Na upieczoną pizzę rozkładamy rukolę i polewamy sosem czosnkowym .

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Okrągłe szaleństwo, czyli świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy! (przepis) - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto