Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przez żołądek do serca! Walentynkowe inspiracje (przepisy)

Redakcja MM
Redakcja MM
Fotolia/Międzybrodzkie Makarony
Stare przysłowie mówi „przez żołądek do serca. Dodatkowo wiele osób potwierdza, że wspólne gotowanie zbliża. Dlatego 14 lutego polecamy schować się z ukochaną osobą w zaciszu swojego mieszkania, gotować, a potem już tylko jeść i cieszyć się wspólnymi chwilami!

 Zobacz również: Przepisy na kulinarny sukces Klasyczna Carbonara   Składniki:   # Makaron wstążka – 250g # boczek wędzony parzony - 300g # mleko - 200ml # żółtka jaj - 3 szt. # sól, pieprz do smaku # ulubione zioła (bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek)   Wykonanie:   1.      Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić. 2.      Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na złoty kolor i zalać mlekiem. Dodać zioła, sól i pieprz. 3.       Następnie dodać makaron i żółtka jaj. Całość podgrzewać mieszając, a gdy sos zgęstnieje nasza carbonara jest gotowa. Makaron z krewetkami   Składniki:   # Makaron - nitka cienka – 1 paczka                                           # oliwa z oliwek – 4 łyżki                               # cebula – 1 szt.                                                             # czosnek – 5 ząbków # krewetki tygrysie  surowe – 500g                               # białe wytrawne wino – 100 ml                                       # pomidory – 2 średnie szt.                                                         # natka z pietruszki – 1 mały pęczek                                              Wykonanie: 1.      Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy. 2.      Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w drobne plasterki. Następnie podsmażamy na oliwie i dodajemy obrane z pancerza krewetki i wino. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dusimy około 2 minut. 3.      Na patelnie dodajemy makaron oraz pokrojone w kostkę pomidory. 4.      Całość chwilę podduszamy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe. Dla amatorów ostrzejszych smaków, proponujemy jeszcze płatki chilli lub ostrą paprykę.  

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przez żołądek do serca! Walentynkowe inspiracje (przepisy) - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto