Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek coraz bliżej. Co wiemy o tym święcie? Kiedy przypada w 2018 roku?

Paweł Wańczko
Odliczamy dni do święta, w którym porzucamy wszelkie diety. Czekacie już na tłusty czwartek?

Kiedy wypada tłusty czwartek w 2018 r.? Tym razem objadać pączkami będziemy mogli się dość wcześnie. Dokładnie 8 lutego.

Tłusty czwartek, znany także jako zapusty, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Najpopularniejszym przysmakiem są oczywiście pączki oraz faworki, zwane także w niektórych regionach Polki chrustem lub chruścikami.

Kiedyś objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Kiedy przypada tłusty czwartek w kolejnych latach 2019 - 2021?

  • Tłusty czwartek 2019 r. przypada 28 lutego
  • Tłusty czwartek 2020 r. przypada 20 lutego
  • Tłusty czwartek 2021 r. przypada 11 lutego

Historia zwyczaju tłustego czwartku

Geneza tłustego czwartku sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku tzw. tłusty dzień.

Przepis na pączki

Ile kalorii ma pączek?

Powszechne jest przekonanie, że idealny (polski) pączek jest puszysty i jednocześnie lekko zapadnięty, z jasną obwódką dookoła – ma to świadczyć o tym, że ciasto smażone było na świeżym tłuszczu. Wartość energetyczna jednego typowego pączka (60 g) wynosi ok. 244 kcal. Rzeczywista kaloryczność pączka będzie w znacznym stopniu uzależniona od ilości tłuszczu pochłoniętego przez ciasto.

Zobacz najlepsze pączki na Tłusty Czwartek [PRZEPISY MISTRZÓW KUCHNI]

Przepisy na pączki z 1904 r., na pączki tradycyjne oraz pyszne pączki łatwe do zrobienia znajdziesz na kolejnych stronach

TŁUSTY CZWARTEK - PRZEPISY NA PĄCZKI

Zobacz też: Co lepsze na Tłusty Czwartek: pączki czy faworki?

Pączki tradycyjne - przepis

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • ulubiony dżem lub powidła
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Przygotowanie:
Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 - 15 minut.Roztopić masło (lub margarynę).
Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze (ubijać ok. 10 minut). Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić ciasto. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki). Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60 minut). Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm (można użyć szklanki). Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.Pączki pozostawić do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie, przykryte ściereczką (ok. 30 minut). Pączki powinny być leciutkie i puszyste. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku. Oleju musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się pośrodku charakterystyczna biała obwódka. Jeśli zanurzymy pączka na chwilkę w oleju i podsmażymy ją lekko, wówczas po upieczeniu obwódka się nie zapadnie.

Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł. Pączki posypać cukrem pudrem (najlepiej jeszcze ciepłe) lub polukrować.

Lukier
Na 1 szklankę cukru pudru należy dać ok. 1-2 łyżek gorącej wody lub więcej, wtedy lukier będzie rzadszy.

źródło: www.domowe-wypieki.pl

Przepis na pączki

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto