Jesienne ciasto śliwkowe
2013-10-27 18:10:00
Szybki sposób na niespodziewanych gości.Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie chwilkę. Ja korzystałam dzisiaj ze śliwek kompotowych i z jednego jabłka, ale świeże, bądź z zamrażarki są równie dobre.Składniki na małą rynienkę:- 2 szklanki mąki,- 3 jajka, - pół szklanki oleju,- pół szklanki cukru,- pół opakowania cukru waniliowego,- łyżeczka proszku do pieczenia,- śliwki ze słoika, ew. jabłko,- cukier puder.Sposób przygotowania: - ubić białka,- osobno ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym i łyżką wody,- dodać olej mąkę z proszkiem do pieczenia- wymieszać z pianą z białek,- wylać masę na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułka tartą blaszkę,- wyłożyć owoce,Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni. Smacznego!!!