Nadziewane pieczarki w sosie serowym
2012-12-27 12:00:04
Idealny przepis na imprezę sylwestrową, ale także na inne przyjęcia. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno
Składniki:
- 10 średniej wielkości pieczarek
- 1 jajko
- natka pietruszki
- łyżka masła
- 50 g sera żółtego
- 1 mała cebula
- 100 ml śmietany 18 %
- 50 g sera pleśniowego
- 3 łyżki kukurydzy
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka wegety
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, odcinamy nóżki i wydrążamy łyżeczką. Pozostałe nóżki kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na maśle wraz z pokrojoną cebulą i wegetą do momentu całkowitego odparowania wody. Podsmażone pieczarki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie łączymy z kukurydzą, posiekaną natką pietruszki i jajkiem. Przygotowaną masą napełniamy kapelusze pieczarek i posypujemy uprzednio startym na tarce serem żółtym. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min. Śmietanę mieszamy z rozgniecionym serem pleśniowym i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż płyn zacznie przypominać konsystencję sosu. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym polewamy przygotowanym sosem upieczone pieczarki. Smacznego