Omlet śniadaniowy
2013-01-20 11:01:59
Do zrobienia tak zwanego omleta śniadaniowego można wykorzystać wszystko, co znajdziemy w naszej lodówce. Podstawą oczywiście są jajka. Ja moją wersję przygotowałam z szynką, brokułami i kukurydzą.
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- garść kukurydzy
- garść ugotowanych brokułów
- 100 g szynki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka mieszamy z mąką, mlekiem, solą i pieprzem. Ucieramy na gładka masę. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki. Następnie do przygotowanej masy dodajemy kukurydzę, pokrojona w kostkę szynkę i różyczki brokułów. Całość wylewamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy na złoty kolor. Podajemy wedle uznania. Ja swoją porcję spożywam zawsze z ketchupem i odrobiną sera żółtego na wierzchu. Smacznego :)