Pieczony łosoś
2012-11-26 09:43:58
Jak zwykle do przygotowania dzisiejszej propozycji zachęciła mnie promocja w pobliskim hipermarkecie. Obiad chyba troszkę wykwintny jak na budżet studentki przystało, ale pozory mylą. Porcja takiego cudownego, piękniutkiego łososia to zaledwie 4,67 zł. I jak tu nie ulec takiej pokusie???
Składniki:
- 1 dzwonko z łososia
- 1 ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 mała cukinia
Przygotowanie:
Czosnek drobno posiekać i rozetrzeć na jednolita masę z ½ łyżeczki soli, dodać 2 łyżki oliwy i sok z cytryny. Łososia natrzeć przygotowana pastą i ułożyć na posmarowanej oliwą kratce do pieczenia. Piec z obu stron do momentu zarumienienia się ryby. Cukinię pokroić w bardzo cieniutkie paski, najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw, posolić i odstawić na ok. 10 min. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć paski cukinii, aż lekko zmiękną. Podawać z łososiem. Smacznego