Dodaj zdjęcie profilowe

avatarAleksandraM.

Zielona Góra

Zapiekanka ze szpinakiem

2013-01-09 10:36:51

I znowu szpinak....Ale cóż jestem jego wielką wielbicielką i nie wyobrażam sobie gotowania bez jego udziału, dlatego tak często gości na moim stole. /Dziś wersja bardzo prosta, szybka i smaczna. 


Składniki:
- 150 g dowolnego makaronu
- 200 g szpinaku w liściach
- 2 łyżki mąki
- 150 ml mleka
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 50 g prażonego słoneczniku
- 50 sera żółtego


Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 5 min (żeby był jeszcze lekko twardy). Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i tworzymy tak zwana zasmażkę. Następnie dolewamy mleko, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową(przyprawy wg uznania), rozgnieciony czosnek oraz szpinak. Całość gotujemy do momentu aż mieszanka zacznie przybierać konsystencję sosu. Podgotowany makaron łączymy z sosem i słonecznikiem, a następnie  przekładamy do naczynia przeznaczonego do zapiekania i posypujemy startym na tarce serem. Pieczemy w temp 180 stopni przez ok 20 min. Smacznego :)
 

Jesteś na profilu AleksandraM. - stronie mieszkańca miasta Zielona Góra. Materiały tutaj publikowane nie są poddawane procesowi moderacji. Naszemiasto.pl nie jest autorem wpisów i nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanej informacji. W przypadku nadużyć prosimy o zgłoszenie strony mieszkańca do weryfikacji tutaj

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.