Zapiekanka ze szpinakiem
2013-01-09 10:36:51
I znowu szpinak....Ale cóż jestem jego wielką wielbicielką i nie wyobrażam sobie gotowania bez jego udziału, dlatego tak często gości na moim stole. /Dziś wersja bardzo prosta, szybka i smaczna.
Składniki:
- 150 g dowolnego makaronu
- 200 g szpinaku w liściach
- 2 łyżki mąki
- 150 ml mleka
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 50 g prażonego słoneczniku
- 50 sera żółtego
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 5 min (żeby był jeszcze lekko twardy). Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i tworzymy tak zwana zasmażkę. Następnie dolewamy mleko, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową(przyprawy wg uznania), rozgnieciony czosnek oraz szpinak. Całość gotujemy do momentu aż mieszanka zacznie przybierać konsystencję sosu. Podgotowany makaron łączymy z sosem i słonecznikiem, a następnie przekładamy do naczynia przeznaczonego do zapiekania i posypujemy startym na tarce serem. Pieczemy w temp 180 stopni przez ok 20 min. Smacznego :)