Spis treści
Kawa laboranta palona z Duchem Gór
Kawa Laboranta jest idealna pamiątka dla kawoszy. Jej smak jest niepowtarzalny i przypomni wam ulubione miejsca z wakacji w górach.
Nazwa kawy nawiązuje do średniowiecznych poszukiwaczy skarbów, kamieni szlachetnych i minerałów zwanych Walonami (Walończykami). Korzystali oni również z leczniczych właściwości karkonoskich ziół. Z ich receptur korzystał między innymi w 1623 r. Georg Werner, aptekarz, który dał początek karkonoskiemu ośrodkowi laborantów, a zielarską wiedzę przekazał synowi.
Karkonoscy laboranci obrali sobie za patrona mitycznego władcę Karkonoszy – Ducha Gór i jego podobiznami ozdabiali zielarskie kramy. W XVIII wieku największym skupiskiem laborantów w Karkonoszach stał się Karpacz. Zielarze z Karpacza i okolic mieli własny cech i specjalizowali się w ziołolecznictwie.
Kawa Laboranta powstaje w Karpaczu w Karkonoskiej Palarni Kawy
Kawa pochodzi z Brazylii, a w miejscu takim jak Karkonoska Palarnia Kawy, nadaje się ziarnom wyjątkowy aromat oraz niepowtarzalny smak.
Kawę Laboranta z Karkonoskiej Palarni kawy kupicieTUTAJ
Przeczytaj tutaj o ciekawych pocztówkach z Karkonoszy
Muućka Karkonoska smakuje na szlaku i przed telewizorem
Słodki rarytas i oryginalna pamiątka z Karkonoszy. Muućki to najlepsze krówki, jakie w życiu jadłam! - takie opinie możecie przeczytać o krówkach, wytwarzanych w Przesiece.
Każdy cukierek robiony jest ręcznie i z naturalnych składników. Macie do wyboru wiele smaków. Krówki są kruche i potrafią uzależniać. Cukierki, a także czekolady od Muućki Karkonoskiej, kupicie w pensjonatach górskich, sklepach z pamiątkami oraz na targach produktów regionalnych.
Likier karkonoski
Świetną pamiątką z gór dla miłośników wytrawnych trunków może być Likier Karkonoski. Gdy na dworze szaro i deszczowo, mały kieliszek likieru, przypomni wam o wędrówkach po karkonoskich szlakach i zapachu ziół.
Likier, wytwarzany na bazie ziół karkonoskich powstał współcześnie. Jest nawiązaniem do tradycji XIX-wiecznego likieru ze Staniszowa.
Recepturę Likieru Karkonoskiego opracował chemik i przewodnik sudecki Tomasz Łuszpiński. 40-procentowy trunek o wyjątkowym smaku, na który składa się kompozycja aż 36 ziół oraz sok z karkonoskich jagód, dobrze smakuje solo, jak i jako baza dla drinków z sokiem jabłkowym lub z sokiem z czerwonych grejpfrutów.
O likierach karkonoskich czytaj więcej
Pierniki trzcińskie
W "Słodkiej Chatce" w Trzcińsku w Rudawach Janowickich Dorota i Marcin Goetzowie kontynuują tradycje dolnośląskiego piernikarstwa.
Ich pierniki wyróżnia charakterystyczny, rozpoznawalny styl oraz najwyższa jakość. Wykorzystują wyłącznie naturalne składniki oraz jadalne barwniki (m.in. kakao, kurkumę, soki z warzyw i owoców). W "Słodkiej Chatce" powstają zarówno pierniki spożywcze, jak i dekoracyjne – figuralne.
Pierniki trzcińskie można kupić na targach przedświątecznych w Łomnicy i Jeleniej Górze, w sklepach w Karpaczu i Szklarskiej Porębie oraz TUTAJ
Czytaj również
Miód karkonoski
Z wycieczki po karkonoskich szlakach można wrócić także ze słoiczkiem miodu. Ma niepowtarzalny smak i rozgrzeje nas odczas jesiennych wieczorów.
W Pasiece Karkonoskiej pod Miłkowem działa gospodarstwo pszczelarskie, które wykorzystuje wyłącznie naturalną i niepowtarzalną bazę, złożoną z różnych gatunków roślin, występujących w Karkonoszach. Dbając o dobrostan pszczół oraz najwyższą, jakość produktów, pasieka nie korzysta z żadnych pożytków rolniczych.
Miód charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem wynikającym z połączenia nektaru górskiego klonu jaworu z nektarem borówki i spadzią z drzew iglastych i liściastych.
Gdzie kupić Miód Leśny z Karkonoszy?
Szukajcie go na targach rolnych w Siedlęcinie i w Jeleniej Górze oraz jarmarkach świątecznych w Łomnicy i Jeleniej Górze. Można także skontaktować się w Markiem Bartnikiem na FB.
Inne pamiątki z Karkonoszy i Gór Izerskich znajdziecie w Skarbcu Ducha Gór
Dla szukających lokalnych produktów i niepowtarzalnych pamiątek z Karkonoszy i Gór Izerskich, przewodnikiem może być Skarbiec Ducha Gór.
Karkonoska Marka Lokalna – Skarby Ducha Gór to projekt, który oferuje wszystko co najlepsze i autentyczne z Karkonoszy
- doskonałe lokalne jedzenie, oparte na lokalnych produktach (serach kozich, ekologicznej wołowinie i baraninie, ekologicznych jajach, owocach pochodzących z okolicznych lasów)
- rękodzieło wykonane przez lokalnych wytwórców: hafty, rzeźby, szkło artystyczne i użytkowe, kompozycje ze starych desek, filcowe zwierzaki, niecodzienne lalki, grafiki, malarstwo…
Znajdziecie TUTAJ listę producentów oraz spis warsztatów rękodzielniczych i kulinarnych w wyjątkowych miejscach: serowarstwa, wypieku chleba, przygotowywania przetworów, wypieku i lukrowania pierników, filcowania, szklarskie, grafiki czy ceramiki. Połączycie w ten sposób zwiedzanie Karkonoszy i Gór Izerskich z degustacją smakołyków i nabyciem fajnych umiejętności.
Co zwiedzać w Karkonoszach? Przeczytaj tutaj
Obejrzyj także
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?