W przeszłości wielu dietetyków uważało, że nie powinno spożywać się jajek, ponieważ zjedzenie dużej ilości podwyższa cholesterol, który znajduje się w żółtku i powoduje miażdżyce. Później poglądy się zmieniły, gdyż odkryto, że częściej powodują ją kwasy tłuszczowe nasycone. Nie oznacza to, iż możemy jeść je bez opamiętania.
Niewątpliwie smak jajka zależy od sposobu odżywiania kur. Idealnym pomysłem jest kupowanie ich od wiejskich sprzedawców. Widzimy wtedy, że żółtko jajka jest bardziej intensywne, a poza tym różni się smakiem od tych sklepowych. Jeśli zależy nam na dobrym smaku jajek, powinniśmy zwracać uwagę na oznaczenia na ich skorupkach.
Z uwagi na sposób hodowli kur wyróżnia się następujące typy jaj:
- 0 – jaja z chowu ekologicznego,
- 1 – jaja z wolnego wybiegu,
- 2 – jaja z chowu ściółkowego,
- 3 – jaja z chowu klatkowego.
Jajka i ich właściwości - niektóre osoby nie powinny ich spożywać
Jajka mogą być dodatkiem do licznych potraw i przyrządzane na różne sposoby. Jednak niektóre osoby nie powinny spożywać ich w dużej ilości. W naszej galerii dowiesz się, jakie jajka mają właściwości.
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?