MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyjątkowa majówka na Kokoczu z winem, serami, produktami regionalnymi i ludową muzyką. Sezon enoturystyczny na Pogórzu rozpoczęty!

Paweł Chwał
Paweł Chwał
Podczas Eno-Majówki można było skosztować m.in. wina z Piwnic Antoniego, a także lokalnych specjałów, które serwowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Więcej zdjęć w galerii!
Podczas Eno-Majówki można było skosztować m.in. wina z Piwnic Antoniego, a także lokalnych specjałów, które serwowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich. Więcej zdjęć w galerii! Paweł Chwał
W pięknej scenerii góry Kokocz, z której rozpościerają niesamowite widoki zarówno na Pogórze, jak i na Kotlinę Sandomierską odbyła się w niedzielę (12 maja) wyjątkowa majówka, na której serwowane były lokalne specjały, wino z miejscowej winnicy oraz sery. Impreza zainaugurowała tegoroczny sezon enoturystyczny pod Tarnowem.

Wino królowało w niedzielę na Kokoczu

Eno-Majówka była dobrą okazją do tego, aby skosztować wino z Piwnic Antoniego, lokalnej winnicy, której wyroby święcą sukcesy na krajowych i zagranicznych konkurs winiarskich. Właściciel zaczynał uprawę winorośli u podnóża Kokocza 40 lat temu. Na początek zasadził dwadzieścia kilka sadzonek, które wciąż dają owoce. Dzisiaj ma ich już ponad 3500 na blisko hektarowej działce.

Opowiadał o tym podczas niedzielnej imprezy, na którą - za sprawą pięknej, słonecznej pogody - przybyło mnóstwo mieszkańców regionu, także z Tarnowa, Krakowa, Gorlic, Nowego Sącza. Można było skosztować różnych rodzajów wina, które Antoni Marcinek wytwarza pod Kokoczem razem z synem.

Specjalnym gościem Eno-Majówki był zawodowy sommelier, który oceniał poszczególne wina i doradzał, które z czym najlepiej smakuje.

Atrakcje podczas Eno-Majówki

Poza winem oferowane były sery, a także miody. Miejscowe Koła Gospodyń Wiejskich częstowały natomiast potrawami regionalnymi. Można było skosztować m.in. bigosu, w tym na... winie przygotowanego specjalnie na Eno-Majówkę, a także nagradzanej zupy "Rzodkie ziemnioki" z Gospodarstwa Rolnego Teresy Rygielskiej. Dużym braniem cieszyły się własnego wyrobu, wiejskie chleby ze smalczykiem, wędliny i ciasta.

Wspólne biesiadowanie umilały śpiewem i muzyką miejscowe zespoły i kapele ludowe. Były dmuchańce dla najmłodszych, stoisko promocyjne gminy Ryglice, a wiele osób korzystając z pięknej pogody rozłożyło leżaki wokół wybudowanej tężni na Kokoczu i relaksowało się inhalując się i podziwiając roztaczające się wokół panoramy.

Park Piaskówka zyska kolejną atrakcję

emisja bez ograniczeń wiekowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na tarnow.naszemiasto.pl Nasze Miasto