Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
BIAŁE DO RYB, CZERWONE DO MIĘSA, WYTRAWNE DO OBIADU, SŁODKIE...
fot. unsplash.com

10 mitów na temat wina, które wszyscy powtarzamy

BIAŁE DO RYB, CZERWONE DO MIĘSA, WYTRAWNE DO OBIADU, SŁODKIE DO DESERU

Tę zasadę, którą łatwo zapamiętać, lepiej… zapomnieć. Nie oznacza to, że jeśli przez całe życie do obiadu piłeś czerwone wytrawne wino, robiłeś źle. Smakowało ci? To najważniejsze. Może się jednak okazać, że lepszym wyborem będzie czerwone wino do ryby – jeśli np. podajemy ją z wyrazistym sosem. Podobnie też ciekawie komponują się kontrastowe smaki – np. sery pleśniowe ze słodkimi winami.

W teorii jest to jednak bezpieczna zasada, choć niezbyt tłuste mięsa odnajdą się w towarzystwie białego wina, a ryby będą dobrze smakować z lekkim czerwonym winem. W dodatku od tej reguły są wyjątki, bo np. do tuńczyka lepiej podać czerwone wino, a do schabowego – riesling.

Zobacz również

Co za historia! Holstein Kiel wraca po latach do Bundesligi

Co za historia! Holstein Kiel wraca po latach do Bundesligi

Al Hilal nowym mistrzem kraju. Ogromna przewaga nad drużyną Ronaldo

Al Hilal nowym mistrzem kraju. Ogromna przewaga nad drużyną Ronaldo

Polecamy

Obłędny mus truskawkowy. Jest lekki jak chmurka i nieziemsko smakuje

Obłędny mus truskawkowy. Jest lekki jak chmurka i nieziemsko smakuje

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików

Poproszenie o pomoc bywa przerażające. Rozmowa z Dobrosławą Gogłozą z Pomagam.pl

Poproszenie o pomoc bywa przerażające. Rozmowa z Dobrosławą Gogłozą z Pomagam.pl