6 rozgrzewających przypraw po które warto sięgnąć zimą w naszej kuchni. Na co pomagają? oprac. (vp)
12 lutego 2019, 18:19
Kardamon, cynamon, imbir czy czosnek to wybrane przyprawy rozgrzewające, które pomagają nam zachować zdrowie i dobre samopoczucie w chłodne miesiące. Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia wyjaśnia, dlaczego warto po nie sięgnąć zimą.
Przyprawy rozgrzewające powinny stanowić istotny element naszej diety w okresie jesienno-zimowym. Dodawane do potraw i napojów pomagają w zapewnieniu odpowiedniej temperatury ciała, a także wzmacniają odporność i ułatwiają walkę z przeziębieniem czy grypą.
– W chłodnych miesiącach organizm domaga się „rozgrzania”, ponieważ niskie temperatury powodują, że bardzo szybko oddajemy ciepło. Rozgrzewające przyprawy świetnie spełniają tę funkcję. Dodatkowo wzmacniają one organizm, pobudzając system odpornościowy do prawidłowej pracy, a podczas infekcji hamują namnażanie się bakterii. Wiele rozgrzewających przypraw ma także korzystny wpływ na wzrost tempa przemian metabolicznych, a jesienią i zimą szczególnie obawiamy się przybrać na masie ciała – mówi Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia współpracująca z E.Leclerc i podpowiada, po które rozgrzewające przyprawy warto sięgnąć zimą. Aby dowiedzieć się jak działają i na co pomagają, przejdź do galerii >>
Zobacz też: Kuchnia korzenna, czyli kardamon, imbir, cynamon i bahara w roli głównej
pixabay.com
Kardamon, cynamon, imbir czy czosnek to wybrane przyprawy rozgrzewające, które pomagają nam zachować zdrowie i dobre samopoczucie w chłodne miesiące. Anna Radowicka, specjalistka ds. żywienia wyjaśnia, dlaczego warto po nie sięgnąć zimą.
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl