Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1171 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Nowe problemy zdrowotne w czasach epidemii koronawirusa
Długotrwała izolacja i nowa rzeczywistość w czasach epidemii koronawirusa to powód zmiany codziennych nawyków, która dla większości osób stała się...
Nowe zasady kwarantanny obowiązujące od 2 lipca
Zmiana zasad obowiązkowej kwarantanny dla osób zdrowych, które mogą być zarażone koronawirusem, ma ułatwić powrót potencjalnie chorych do codziennego...
Psy, które kochają najbardziej – 10 ras psów pomocników
Słodkie oczy, miękka sierść i przyjazne usposobienie – kto nie ulegnie urokowi psa? Czworonożni towarzysze oferują nam swoją uwagę, empatię i towarzystwo, przez...
Układ pokarmowy – jak zmniejszyć ryzyko raka?
Nowotwory układu pokarmowego to problem, któremu można zapobiegać. Przypominamy najważniejsze zalecenia Światowej Organizacji Gastroenterologii (WGO) dotyczące...
Jak jeść mniej? 8 trików na zmniejszenie spożycia kalorii
Jak zredukować nadmierny apetyt i jeść mniej? To wcale nie takie trudne, jeśli zna się odpowiednie triki! Proponujemy sprawdzone naukowo sposoby, które pozwolą...
Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów
Zdrowa dieta to nie tylko wybór naturalnej żywności. Nawet najlepszy produkt może stracić swoje cenne właściwości, a nawet stać się źródłem szkodliwych...
Chiny cenzurują wyniki badań nad koronawirusem
Władze Chin zarządziły konieczność poddawania trójstopniowej weryfikacji wszystkich wyników badań, które dotyczą pochodzenia koronawirusa, zanim zostaną...
Od czego zależy przebieg zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2?
Zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 to jedna wielka niewiadoma. Może występować bez objawów lub dawać takie symptomy, które najpierw ustępują, a później wracają...
Śmiertelność COVID-19 wyższa przez pyły w powietrzu
Zanieczyszczenie powietrza ma dobitny wpływ na liczbę zgonów spowodowanych przez koronawirusa SARS-CoV-2. Choć wniosek ten nie dziwi, obliczenia dokonane przez...
Statystyki podają tylko 6 proc. przypadków koronawirusa!
Koronawirusa mogą mieć już dziesiątki milionów osób na świecie! Nie znamy prawdziwych rozmiarów pandemii, a liczby ujęte w statystykach to przysłowiowy...