Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Biskup wydał dyspensę od zachowania czwartego przykazania kościelnego. O co chodzi?

MAW
W piątek, 4 maja można jeść mięso.
W piątek, 4 maja można jeść mięso. IstockPhoto
Wielu wiernych w Polsce usłyszało, że w piątek wyjątkowo mogą zjeść mięso.

Piątki w kościele katolickim, tradycyjnie są dniem postnym. Wierni unikają wtedy potraw mięsnych. Na pewno wielu miało dylemat, co zrobić na majówkę. Bo jak majówka, to przecież wielkie grillowanie. Tym razem kościół zrobił wyjątek. W wielu parafiach w Polsce wydano dyspensę. Podobna sytuacja ma miejsce również u nas. O co dokładnie chodzi?

Na stronie diecezji zielonogórsko-gorzowskiej możemy przeczytać komunikat od biskupa Tadeusza Lityńskiego:

- Na podstawie kan. 87 i 88 Kodeksu Prawa Kanonicznego, wszystkim wiernym Diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej, a także katolikom przebywającym w dniu 4 maja 2018 r. (piątek) na jej terytorium, udzielam dyspensy od zachowania czwartego Przykazania Kościelnego, nakazującego wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Zachęcam jednocześnie do podjęcia innych form pokuty, zwłaszcza uczynków miłości i pobożności. Wszystkim Diecezjanom udzielam z serca pasterskiego błogosławieństwa - Tadeusz Lityński
Biskup Zielonogórsko-Gorzowski

[sndh]

Majówka bez postu. Dlaczego?

Dlaczego w Polsce podejmowana jest taka decyzja? Biskupi przede wszystkim motywują to długim weekendem. Archidiecezja warszawska na przykład podkreśla, że "dyspensa jest udzielana ze względu na czas sprzyjający spotkaniom rodzinnym i towarzyskim, jakim jest majowy długi weekend, który rozpoczyna się 28 kwietnia i trwa do 6 maja".

Przypomnijmy, że dyspensa w kościele rzymskokatolickim oznacza zwolnienie od obowiązujących przepisów prawa kościelnego w przypadkach szczególnych. Może jej udzielić papież lub biskupi ordynariusze. Ale tylko od prawa diecezjalnego i wyłącznie członkom diecezji.

Dobre rady na grillowanie

Grillowanie to już taka nasza polska tradycja. Grill to nie tylko pomysł na obiad czy kolację. Wielu uważa, że to idealna okazja do spotkania się z przyjaciółmi, spędzenia wolnego czasu na łonie natury. Nie brakuje także pomysłów na to, jak urozmaicić takie spotkania wyjątkowo przygotowanymi daniami z rusztu. Ogólna zasada grillowania brzmi: wszystko co nadaje się do smażenia na patelni, można także smażyć na grillu. Czyli na ruszt spokojnie możemy włożyć nie tylko kiełbaski, ale także warzywa, ryby, podroby czy nawet owoce. Pamiętajcie tylko, że do cięższych porcji trzeba używać rożen, do smażenia niewielkich produktów (grzybów, owoców, itd.) - specjalnych tacek lub koszyków. To zdecydowanie ułatwi grillowanie.
WIDEO: Magdalena Tacik o tym, jak wybrać dobry grill

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

A teraz poznajcie kilka sprawdzonych przepisów:

Kiełbasa w kołderce
Składniki:

  • kiełbasa
  • ser żółty
  • boczek
  • musztarda
  • keczup

Przygotowanie: Kiełbasę przekrawamy wzdłuż. Każdy kawałek smarujemy musztardą z olejem lub keczupem z olejem (można także zrobić mieszankę keczupu z olejem). Na tak przygotowane kawałki kiełbasy układamy kawałki sera żółtego, całość owijamy plastrami boczku. Grillujemy.

Sandacz w przyprawach
Składniki:

  • sandacz
  • łyżeczka przypraw
  • masło
  • cytryna
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 duże pieczarki
  • pieprz biały

Przygotowanie: Sandacza wyczyścić, wypatroszyć na filety, posypać przyprawami. Filety obłożyć plasterkami pomidorów, pieczarek i cytryny. Dodać wiórki masła, posypać pieprzem i pokrojonym w kostkę czosnkiem. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i ułożyć na grillu. Zapiekać kilkanaście minut.

Czytaj także: Majówka 2018: Sezon grillowania rozpoczęty. Sprawdź najlepsze przepisy
Karkówka na ostro
Składniki:
(dla 4 osób)

  • 1 kg karkówki
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy (może być sojowy grzybowy)
  • musztarda ostra
  • majeranek

Przygotowanie: Karkówkę opłukać i pokroić w plastry grubości 1,5 cm. W głębokim szklanym naczyniu przygotować sos z podanych składników. Mięso układać warstwami w sosie, następnie odstawić je w chłodne miejsce na co najmniej dobę. Można je również krócej trzymać w sosie, ale wtedy nie będzie wonne i kruche. Po wyjęciu z sosu piec na ruszcie około 30 minut. W trakcie pieczenia można je polewać sosem (nigdy piwem lub winem).
WIDEO: Sprawdzone sposoby na zdrowe potrawy z grilla. Jak oszukać zbędne kalorie?

źródło: Agencja TVN/x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto