2 z 11
Poprzednie
Następne
Chcesz zrezygnować z mięsa w diecie? Ma to swoje zalety, ale i wady!
Jaki rodzaj mięsa jest najzdrowszy?
Co do zasady mięso dzieli się na białe oraz czerwone. Wbrew pozorom podział nie jest powiązany z barwą mięsa, a raczej z rodzajem tłuszczu i jego ilością. Dlatego też niektóre "ciemne" mięsa są uznawane za białe, ponieważ zawarty w nich tłuszcz jest zdrowszy i... jest jego mniej. W przypadku niektórych mięs (np. indyka i kurczaka) kluczowe jest to, aby przy jedzeniu rezygnować ze skórki. Wśród mięs białych możemy więc wymienić: kurczaka i indyka, królika, strusia oraz cielęcinę. Z kolei mięsa czerwone to: konina, kaczka, gęś, baranina, wołowina i wieprzowina.
Zobacz także:
Objawy stłuszczonej wątroby! Jak z nią walczyć?
Takie objawy ma rak trzustki!