Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wołowe ragout z fasolą Violetty Grzelki...
fot. Violetta Grzelka

Dania jednogarnkowe. TOP 10 przepisów naszych Czytelników [PRZEPISY]

Wołowe ragout z fasolą Violetty Grzelki

Składniki

ok. 600 g wołowiny pieczeniowej zmielonej
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka cieciorki
groszek świeży, mrożony lub z puszki
pomidory świeże lub z puszki (cale lub krojone)
3 łyżki oliwy
1-2 pęczki natki kolendry ewentualnie pietruszki
przyprawy zmielone: 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli (w płatkach), 1-2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku.

Wykonanie

Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli): zmieloną kolendrę, paprykę czerwoną, chili w płatkach, kumin oraz pieprz.
Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki. Po kilku minutach, jak papryki zmiękną dodać zmielone mięso wołowe.
Podsmażać kolejne 5-10 minut mieszając co jakiś czas aż mięso równomiernie zmieni kolor. Następnie podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut uważając aby nie przypalić. W razie potrzeby dolać trochę wody. Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę oraz pomidory.
Pogotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut.
Na sam koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości. Na koniec uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz z dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.

Zobacz również

Wybrano najlepsze wyspy świata. Która z nich zdeklasowała przeciwników?

Wybrano najlepsze wyspy świata. Która z nich zdeklasowała przeciwników?

Ciekawe wydarzenia z okazji Tygodnia Bibliotek w Sandomierzu. Tort i spotkanie [FOTO]

Ciekawe wydarzenia z okazji Tygodnia Bibliotek w Sandomierzu. Tort i spotkanie [FOTO]

Polecamy

Kartą czy gotówką? W tych regionach płatności bezgotówkowe wybieranej są najczęściej

Kartą czy gotówką? W tych regionach płatności bezgotówkowe wybieranej są najczęściej

Co? Gdzie? Kiedy? – źródło informacji dot. Pucharu Tymbarku

Co? Gdzie? Kiedy? – źródło informacji dot. Pucharu Tymbarku

Tak niszczysz włosy i cerę! Wystarczy jedna zmiana w pielęgnacji

Tak niszczysz włosy i cerę! Wystarczy jedna zmiana w pielęgnacji