Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

KONKURS: Wygraj książkę "Retrowarzywa"

red.
wydawnictwo
W czerwcu ukazała się kolejna książka blogerów kulinarnych - Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Obaj prowadzą blog kulinarny gotowaniezpasia.pl, a poprzednia ich książka - bestseller „Kipi kasza” spotkała się z bardzo ciepłym przyjęciem przez recenzentów oraz popularnością wśród czytelników. Tym razem pojawiła się wyjątkowa książka kulinarna „Retrowarzywa". 105 oryginalnych przepisów z wykorzystaniem rzadko jadanych warzyw. Oczywiście przepisy zilustrowano autorskimi zdjęciami - wszystkie przygotowane są specjalnie na potrzeby tej publikacji.

Już w maju, nakładem wydawnictwa Samo Sedno, ukazała się wyjątkowa książka kulinarna - „Retrowarzywa”! 105 oryginalnych przepisów zilustrowano 105 autorskimi zdjęciami przygotowanymi specjalnie na potrzeby tej publikacji.

Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bestsellera „Kipi kasza”, który sprzedał się już w 20 tys. egz., przygotowali ponad 100 nowych, pomysłowych przepisów z wykorzystaniem dawniej znanych, a dziś rzadko jadanych warzyw. Nowatorskie, smaczne i zdrowe propozycje wpisują się w ideę slow food i powrotu do korzeni polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne.

Pod nóż poszło siedem zapomnianych lub sporadycznie wykorzystywanych warzyw: burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur.

Paweł Łukasik - technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.

Grzegorz Targosz - fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”.

Obaj prowadzą blog kulinarny „Gotowanie z Pasją" (Gotowaniezpasja.pl) udowadniając, że męska kuchnia może być kreatywna, zdrowa, lekka i wysmakowana także wizualnie. Swoją pasją go gotowania dzielili się już niejednokrotnie w programie „Dzień Dobry TVN” lub w audycjach radiowych – przez 1,5 roku w jednej z krakowskich rozgłośni radiowych prowadzili cotygodniowy program kulinarny „Na wolnym ogniu”. Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: „Moje Gotowanie”, „Miasto Kobiet”, „Moda na Zdrowie”, „KUKBUK”, a w krakowskim radio KRK.FM prowadzili kulinarne pogaduchy w audycji „Na wolnym ogniu". W maju 2015 roku nakładem Samo Sedno ukazała się w całości przygotowana i opracowana książka kulinarna „Kipi Kasza”.

Przykładowe dania (wybrane z rożnych części książki) to:
- hummus buraczany
- ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym
- lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami
- makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami
- burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem
- Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową
- pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką
- ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami
- krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto
- pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów
- kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką
- kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych
- sernik z topinamburem i kasztanami
- chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

KONKURS

Mamy dla Was jeden egzemplarz tej książki. Do 23 sierpnia, do godziny 10.00 czekamy na Wasze komentarze. Wystarczy, że napiszecie, dlaczego chcielibyście wygrać tę książkę. Najciekawszą odpowiedzi nagrodzimy, a wyniki podamy przy kolejnym konkursie.
Pamiętajcie - trzeba być zalogowanym na naszym serwisie.

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto