Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kucharze powrócili z Portugalii [ZDJĘCIA]

Lubuska WK OHP
Dobiegły końca staże kulinarne w projekcie "Wyczesane gotowanie w Portugalii". W ubiegły piątek cała grupa stażystów wsiadła do samolotu, by zakończyć swoją lizbońską przygodę.

Od 3 do 16 listopada w kuchniach lizbońskich restauracji nasza młodzież odbywała staże zawodowe, podczas których zgłębiała sposoby przygotowania tradycyjnych portugalskich (ale nie tylko) potraw. Szefowie kuchni tychże restauracji starali się przekazać w tym czasie jak najwięcej wiedzy swoim stażystom. W czwartek 16 listopada nastąpiło podsumowanie tych zajęć. Nasi uczestnicy w sposób praktyczny przedstawili nabyte kompetencje kulinarne i było bardzo miło popatrzeć na ich umiejętności, gdzie nie bali się nawet samodzielnie już wykonywać niektóre potrawy. Bez problemu potrafili także omówić sposób przygotowania tych i innych dań. Najlepszym podsumowaniem zajęć praktycznych były deklaracje portugalskich pracodawców, że niektórych z naszych wychowanków widzieliby nawet jako przyszłych pracowników. Na koniec zajęć praktycznych był także czas na to, by młodzież mogła podziękować swoim instruktorom, zrobić pamiątkowe zdjęcie, uścisnąć dłoń. To była bardzo miła, choć także smutna chwila pożegnania, bo nasi podopieczni zdążyli nawiązać już bardzo serdeczne relacje ze swoimi „mistrzami” kuchni, ale także z wieloma pozostałymi pracownikami restauracji.
Następnie w siedzibie Casa de Educacao nastało uroczyste wręczenie Certyfikatów i dokumentów Europass Mobilność. Każdy z uczestników odbierając upragnione dokumenty wypowiadał się na temat stażu, opowiadał co mu się w nim najbardziej podobało i czy coś należałoby poprawić. Trzeba przyznać, że podczas tego spotkania ewaluacyjnego opinie na temat samego stażu, pobytu, programu kulturalnego były niesamowicie pozytywne. Wszystko zostało bardzo profesjonalnie przygotowane, zarówno od strony merytorycznej jak i logistycznej. Ujęła nas także serdeczność mieszkańców Lizbony, a pracowników Casa de Educacao w szczególności. Wróciliśmy do Polski mając w pamięci niezapomniane wrażenia, doświadczenia zawodowe, piękne widoki, które zostaną w niej na zawsze.

„Wyczesane gotowanie w Portugalii” to projekt realizowany na zasadach programu Erasmus+, finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego”.

Zobacz również: Cytrusy, czym się różnią poza smakiem i wyglądem?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto