KWAŚNICA
KAPUŚNIAK PO GÓRALSKU
Autorka: Halina Przybylska, Chociemyśl (gmina Kotla)
Składniki:
Kawałek żeberka wieprzowego wędzonego
Kawałek kiełbasy swojskiej
Kawałek boczku wędzonego
400 g kiszonej kapusty
500 g ziemniaków
Garść suszonych grzybów
Marchew, cebula
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, majeranek.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na grubej tarce. Żeberka, kiełbasę i boczek pokroić wedle uznania. Wszystko włożyć do garnka z wodą. Dodać przyprawy i namoczone suszone grzyby. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Dopiero wtedy dołożyć kapustę kiszoną. Doprawić.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać mąkę i smażyć do uzyskania jasnej zasmażki. Rozprowadzić ją zimną wodą i wlać do zupy. Podawać gorącą ze swojskim chlebem.
Ciekawostki:
Kwaśnica jest prostym posiłkiem jednodaniowym nie wymagającym „zachodu”. Zupa należy do tych zdrowych, polecanych szczególnie mężczyznom. Otóż zespół badaczy pod kierownictwem chorwackiej spacjalistki od żywienia, dr Lejli Kazinic Kreho stwierdził, że sok z kiszonej kapusty ma identyczne oddziaływanie na męską potencję, jak … wiagra. Kwaśnica zaszkodzić nie może, a pomóc „potencjalnie” zawsze.
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?