MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie w Nysie. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Nysie?
Gdzie się wybrać na lody w Nysie? NataliaDeriabina
Przeczytaj, gdzie znajdują się lodziarnie w Nysie. Bez wątpienia wszyscy kojarzą lody z sezonem letnim. Trudno wyobrazić sobie słoneczny, gorący dzień bez tego ożywczego deseru. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Nysie.

Spis treści

Lodziarnie w Nysie

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Nysie

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Nysie, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Nysie?

  • Lody włoskie

Robione są z mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy dodać polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Dlatego też ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że ich skład nie zawiera w sobie mleka i śmietany. To najczęściej sorbety oraz lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają takie same walory smakowe, jak te tradycyjne i na pewno bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Czy wiesz, że...

Najstarsza wzmianka o lodach w Polsce pochodzi z wieku XVII. Pierwszy raz przepis na zmrożony deser został umieszczony w 1783 roku w książce kucharskiej. W tamtych czasach przysmak ten obecny był jedynie na dworze królewskim, a w późniejszym okresie na stołach szlacheckich.

Większą popularność lody zyskały w dwudziestoleciu międzywojennym. Były one sprzedawane z wózków na ulicach Lwowa, Krakowa, Warszawy pod postacią dwóch złączonych ze sobą wafli. Otwarto także pierwsze lodziarnie, które przyciągały tłumy zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nysa.naszemiasto.pl Nasze Miasto