Lubuska kuchnia jest bardzo różnorodna. Stanowi zlepek kuchni z wielu regionów

oprac.kb
Łukasz Koleśnik
W ramach akcji kulinarnie.naszemiasto.pl piszemy o smakach kuchni regionów. Dziś zapraszamy Was w podróż po lubuskim świecie smaków.

Podhale ma kwaśnicę. Wielkopolska - pyry z gzikiem, Śląsk - kluchy z dziurką podawane z roladą w towarzystwie modrej kapusty. A Lubuskie? Co ma Lubuskie? Odpowiedź brzmi: a wszystkiego po trochu ma!

Przez żołądek czym do serca
Gdybyśmy chcieli otworzyć karczmę lubuską z regionalnymi potrawami, to co miałoby się znaleźć w menu? „Zupa niebecz i może jeszcze jedna, z kurek z pulpetami z sarny. Na drugie danie gołąbki w liściach winogron, dziczyzna, ptactwo, ryby. I pierogi, na przykład z serem na słono. A na deser ciastka serowe z renetą landsberską. Do picia nasze wino” - wymieniali jednym tchem uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie dziennikarce „Gazety Lubuskiej”. Artykuł ukazał się w 2012 roku, ale przypominamy go tutaj, bo to właśnie popularny gastronomik, w ramach transgranicznego projektu, zbadał kuchnię lubuską i brandenburską. I tak właśnie powstała książka z kilkudziesięcioma przepisami na dania regionalne.

Jaka jest nasza sztandarowa potrawa?
„Nie ma takiej. Nasza kuchnia jest bardzo różnorodna, stanowi zlepek kuchni z wielu regionów. Przemieszały się w niej tradycyjne potrawy osadników, którzy przybyli na te tereny po 1945 roku. Są więc pierogi z Kresów Wschodnich, kluchy na parze z Wielkopolski, gołąbki po lwowsku, czyli z nadzieniem z ziemniaków i kaszy, pasztet z królika z Polski centralnej. Kuchnia typowo lubuska, czyli bazująca na produktach, które mamy najbliżej, a więc słodkowodnych rybach, grzybach, dziczyźnie, dopiero się tworzy” - tłumaczyła dziennikarce „Gazety Lubuskiej” Małgorzata Zysnarska, nauczycielka przedmiotów zawodowych, współautorka niezwykle smakowitej książki opisującej smaki naszego regionu. Okazuje się, że zderzenie kultur przyniosło ze sobą zderzenie smaków. Osadnicy przywieźli ze sobą nie tylko rodowe pamiątki, ale także swojskie zapachy i smaki, które przypominały im ich rodzinne strony.

Najwięcej osób dawało przepisy na pierogi z przeróżnym nadzieniem. W książce znalazły się pierogi drożdżowe z fasolą (Kresy Wschodnie), z nadzieniem serowym (Polesie) i z soczewicą (Podlasie). Fenomenem okazały się też gołąbki. Pochodzą z wielu regionów, ale różnią się rodzajem kapusty i nadzienia. W lubuskich domach jada się więc gołąbki z ziemniakami i kaszą (po lwowsku), z mięsem (Wielkopolska), i w liściach winorośli (Lubuskie).

KONKURS
Przyślij swój przepis i wygraj telefon!

Lubicie gotować? Macie swoje ulubione potrawy? Weźcie udział w konkursie na autorski przepis kuchni z Waszego województwa.
Przepis prześlijcie na adres kulinarnie@naszemiasto.pl do 22.10 do godz.23.59, w tytule e-maila wpiszcie „Smaki regionu”. do wygrania sa trzy telefony Nokia Lumia 535. Więcej szczegółów na kulinarnie.naszemiasto.pl

Zajrzyj na serwis kulinarny "Gazety Lubuskiej" LUBUSKIE SMAKI

_______________________________

Zobacz również: Przepisy na smakołyki ze śliwkami i gruszkami

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie