Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lubuskie produkty zdobyły rekordową liczbę nagród

red
Targi Smaki Regionów 2019 w Poznaniu. Lubuscy producenci z licznymi nagrodami.
Targi Smaki Regionów 2019 w Poznaniu. Lubuscy producenci z licznymi nagrodami. lubuskie.pl
Na corocznych targach poznańskich Smaki Regionów Lubuszanie zdobyli rekordową liczbę nagród. Zobaczcie kto je zdobył i za co!
Trwa głosowanie...

Czy wybierasz lokalne produkty podczas zakupów?

W dniach 28-30 września br. w Poznaniu odbywają się coroczne targi Smaki Regionów. Jest to wyjątkowe wydarzenie dla osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty od lokalnych dostawców. Od wielu lat, w targach uczestniczą producenci z województwa lubuskiego i jak się okazuje, ciągle potrafią zaskakiwać. W tym roku, zgarnęli rekordowe 8 pereł, co nie wydarzyło się nigdy wcześniej w historii.

Wielki sukces Lubuszan

- Nie potrafiłem ukryć wzruszenia - powiedział wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn. 12 lat pracuję z naszymi lokalnymi producentami. Widziałem ich początki, wzloty, upadki. Zawsze starałem się pomagać i podpowiadać. A dzisiaj, stojąc tutaj obok nich, widząc uśmiechy na ich twarzach, jestem po prostu szczęśliwy. Bo ciężka praca popłaca - dodał wicemarszałek.

W kategorii produkt, PERŁY otrzymali:

  • Szynka z sarny pieczona na dziko - Gospodarstwo Agroturystyczne ROMA Danuta Cieśla.
  • Udziec solony dojrzewający - PW Salcum-Fixum Jarosław Szlachetko.
  • Salceson wiejski - Przetwórstwo Wiejskie Zbigniew Motyka.
  • Miód leśny z Malinówki - Magdalena i Sylwester Świderscy.
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający - Gospodarstwo Ekologiczne Agatka.

Nasi producenci zachwycili jurorów także w kategorii potrawy. PERŁY otrzymali:

  • Jesienne owoce marynowane w winie i zapiekane pod lokalnym pleśniowym serem z piecuchem lubuskim oraz szynka winiarza duszona w białym winie - Winnica KINGA Kinga Kowalewska-Koziarska.
  • Przywrócenie potraw z raków do lubuskiej kuchni - Fundacja Lubuska Spiżarnia.
  • Żeberka z dzika w pomidorach z miodem - D.E.C. Magdalena i Mirosław Dec.

ZOBACZ FILM - JAK ZROBIĆ SAMEMU SER?

Corocznie, na wniosek producentów, osoby szczególnie zasłużone dla produktów tradycyjnych i regionalnych, otrzymują tzw. "KLUCZ DO POLSKIEJ SPIŻARNI". W roku ubiegłym "KLUCZ" odebrał wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn, a w tym roku - Dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Arkadiusz Dąbrowski.

Na targach Smaki Regionów można znaleźć ekologiczną, certyfikowaną żywość z całej Polski. To unikalny moment na poznanie wszystkich regionalnych potraw i produktów, stanowiących dziedzictwo kulinarne, które są przygotowywane według dawnych receptur i filozofii slow.

ZOBACZ FILM - FORUM PRODUCENTÓW REGIONALNYCH W LUBUSKIEM

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Lubuskie produkty zdobyły rekordową liczbę nagród - Gazeta Lubuska

Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto