Zupa krem z warzyw
2013-01-01 10:15:48
Zmęczeni i wykończeni po imprezie sylwestrowej? Oto coś na wzmocnienie, a mianowicie zupa krem z warzyw. Wykorzystując warzywa, które moja lodówka miała w ofercie przygotowałam lekką, rozgrzewającą potrawę :)
Składniki:
- 3 średni marchewki
- 1 pietruszka
- ½ średniej wielkości pora
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- ½ opakowania mrożonego kalafiora i brokułów
- sól
- pieprz
- świeża kolendra
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na łyżce oliwy z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. W garnku o poj. ok. 3 litrów zagotowuję wodę i dodaję do niej obrane wcześniej i pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę, por, ziemniaki. Po ok. 10 min dodaję brokuły i kalafiora. Całość warzyw gotuję do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Dodaję usmażoną wcześniej cebulę oraz garść świeżej kolendry. Całość miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowaną zupę nalewamy do miski i dodajemy 2 łyżki śmietany.