Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Obłędnie pyszna sałatka z granatem, pieczonym batatem i fetą. Błyskawiczny przepis. 20 min i gotowa. Smakuje i wygląda pięknie

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Sałatka z granatem, pieczonymi batatami i fetą jest pyszna, zdrowa i łatwa do przygotowania.
Sałatka z granatem, pieczonymi batatami i fetą jest pyszna, zdrowa i łatwa do przygotowania. msz
Ta wyborna, pełna kolorów sałatka z pieczonymi batatami, czyli słodkimi ziemniakami, granatem i fetą to dla nas odkrycie lata. Jest nie tylko bardzo zdrowa i pyszna, ale też wygląda pięknie. W dodatku łatwo ją przygotować. Wypróbuj przepis na szybką sałatkę z batatów, granatu i fety. Zobacz jak ją zrobić krok po kroku.

W skrócie

Bataty, czyli słodkie ziemniaki. Właściwości i zastosowanie

Bataty, inaczej zwane patatami lub słodkimi ziemniakami, stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, ale dziś uprawia się je w różnych częściach świata. Od naszych ziemniaków różnią się wyglądem (są bardziej podłużne, mają pomarańczowy kolor) i smakiem (są bardziej słodkie).

Jeżeli chodzi o właściwości odżywcze, to bataty są źródłem:

  • witamin A, C, B6, PP,
  • białka,
  • błonnika,
  • żelaza,
  • potasu,
  • beta-karotenu,
  • polifenoli (naturalne przeciwutleniacze).

Zobacz sałatkę z granatem, batatami i fetą na zdjęciach oraz składniki. Kliknij w przycisk:

Warto pamiętać, że bataty są nie tylko zdrowe i smaczne, ale też niskokaloryczne - 100 g zawiera tylko 85 kcal. Dietetycy podkreślają, że zawarty w batatach beta-karoten wpływa na poprawę wyglądu naszej skóry. Słowem, warto je jeść. Podobnie jak ziemniaki, można je piec, gotować, smażyć, wykorzystać do sałatek, zup, zrobić z nich frytki (polecamy przepis na frytki z piekarnika. To hit!) albo purée.

Granat - zdrowy i pyszny dodatek do sałatek

Musimy wspomnieć też o granacie, który nie tylko dodaje potrawie wyjątkowego, orzeźwiającego smaku, ale też jest niskokaloryczny i bardzo zdrowy. To przede wszystkim cenne źródło błonnika oraz witamin, głównie C i E. Można dodawać go do sałatek, koktajli, owsianek i deserów. Pewnym problemem może być jedynie jego obieranie. Jak to zrobić, żeby kuchnia po obieraniu nie wyglądała jak krwawe miejsce zbrodni?

Jak obrać granat?

Nasiona granatu znajdują się w dość twardej skorupie i wydzielają sok, dlatego obranie owocu nie jest takie proste. Są jednak sposoby ułatwiające sprawę. Oto jeden z nich. Zobacz filmik:

Sałatka z granatem, pieczonymi batatami i fetą - przepis

(porcja dla 3 osób, czas przygotowania 20 min)

Rukolę albo szpinak, upieczone bataty i fetę wykładamy na talerze.
Rukolę albo szpinak, upieczone bataty i fetę wykładamy na talerze. msz

Składniki

  • 1 granat
  • 4 garście rukoli lub szpinaku
  • 3 średniej wielkości bataty
  • ser feta ok. 270 g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • opcjonalnie: garść orzechów włoskich

Dressing - składniki

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Jak zrobić sałatkę z granatem, batatami i fetą?

  1. Bataty obieramy ze skórki i kroimy na kawałki (mogą być paseczki jak na frytki).
  2. Wkładamy do miski i obtaczamy w oliwie z oliwek i ziołach prowansalskich (można też dodać sól i pieprz).
  3. Kładziemy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 15 minut.
  4. Na talerzach rozkładamy umytą wcześniej i osuszoną rukolę albo szpinak.
  5. Upieczone bataty wyciągamy z piekarnika, sprawdzamy, czy są miękkie i wykładamy na rukoli.
  6. Obieramy granat, wyciągamy nasiona i posypujemy nimi bataty na talerzach.
  7. Posypujemy rozkruszoną fetą.
  8. Dressing: rozgniatamy czosnek, dodajemy do niego oliwę, ocet, cukier trzcinowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
  9. Całość sałatki polewamy dressigiem. Możemy też dodać na koniec pokrojone orzechy włoskie.

Sałatka z granatem, pieczonymi batatami i fetą gotowa. Smacznego!

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Obłędnie pyszna sałatka z granatem, pieczonym batatem i fetą. Błyskawiczny przepis. 20 min i gotowa. Smakuje i wygląda pięknie - Strona Kuchni

Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto