Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
4. Parówki w sosie chrzanowym lub pomidorowym...
fot. Fot. NAC

Obrzydlistwa na talerzu rodem z PRL? Dziś już nikt tego nie je! A kiedyś tak nam smakowało...

4. Parówki w sosie chrzanowym lub pomidorowym
Przemilczmy. Zostawmy tylko „przepis na parówki” technologów żywności, jaki powstał w PRL:
mięso wołowe 7,5 kg
emulsja skórkowa (skórka zmielona z wodą i lodem) 20 kg
miazga kostna 15 kg
tłuszcz drobiowy 15 kg
białko zwierzęce w proszku 5 kg
polifosforan 1 kg
wyciąg z glonów morskich 1 kg
barwnik chemiczny 0,4 kg
środek zapachowy 0,3 kg
aromat solankowy 0,2 kg
tekstura 1 kg
mąka ziemniaczana 4 kg
woda
sztuczne osłonki

Zobacz również

Remonty i korki w Krakowie. Jak się mają największe inwestycje po majówce?

Remonty i korki w Krakowie. Jak się mają największe inwestycje po majówce?

Jarmark Kasztelański w Oświęcimiu z gladiatorami i innymi wojami. WIDEO, ZDJĘCIA

Jarmark Kasztelański w Oświęcimiu z gladiatorami i innymi wojami. WIDEO, ZDJĘCIA

Polecamy

Przegląd tygodnia od 1.03 w Zielonej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Zielonej Górze, (1.03-7.03.2020)

Przegląd tygodnia od 1.03 w Zielonej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Zielonej Górze, (1.03-7.03.2020)

Przegląd tygodnia od 23.02 w Zielonej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Zielonej Górze, (23.02-29.02.2020)

Przegląd tygodnia od 23.02 w Zielonej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Zielonej Górze, (23.02-29.02.2020)

Przegląd tygodnia od 16.02 w Zielonej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Zielonej Górze,  (16.02-22.02.2020)

Przegląd tygodnia od 16.02 w Zielonej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Zielonej Górze, (16.02-22.02.2020)