One budzą się i zaczynają żer, kiedy ty śpisz. Te robactwo mieszka z nami i nawet o tym nie wiemy. Mogą wejść do otworów w głowie
OMACNICA SPICHRZANKA czyli mól spożywczy
Jej ulubione miejsce, to suche produkty. Najczęściej spotkać możemy ją w nocy. Przesiaduje na kaszach, mąkach, cukrze czy otrębach. Żeruje także na wyrobach cukierniczych, czekoladzie, suszonych warzywach czy owocach. Tam, gdzie siedzi – pozostawia odchody czy też martwe owady.
Często przynosimy ją do domu z zakupami, bo np. zamieszkała sobie w opakowaniu kaszy. Kiedy mole spożywcze ujawniają się najczęściej? Przez dłuższy czas możemy nie wiedzieć, że mieszkamy z molami spożywczymi. Śpią za szafkami, w workach produktów, po które rzadko sięgamy. Ale jak już sięgniemy i wyleci nam coś dziwnego, popadamy w panikę.
Pamiętajcie, że zanieczyszczone produkty najlepiej po prostu wyrzucić. To najbezpieczniejsze i najskuteczniejsze. Pozbycie się moli nie należy jednak do najłatwiejszych. Najważniejsze, to wyczyścić dokładnie wszystkie pomieszczenia. Szafki, półki, naczynia najlepiej przemyć ciepłą wodą z płynem.
Podobno, mole spożywcze nie lubią zapachu cytryny, wanilii albo pomarańczy - wystarczy umieścić w szafce spożywczą esencję waniliową lub pomarańczową.
CZYTAJ DALEJ >>>