Większości z nas zależy na szczupłej sylwetce, ładnej cerze i przede wszystkim - dobrym zdrowiu. Duże znaczenie ma to co spożywamy na co dzień. Pewne produkty warto wprowadzić do swojej diety, a innych lepiej unikać. Pomocny w podjęciu decyzji może być indeks glikemiczny - czyli wskaźnik określający tempo wzrostu glukozy we krwi w ciągu 120 minut od spożycia danego produktu. Jest to często lepsze kryterium od liczby kalorii. Im wyższy wskaźnik IG - tym wyższe będzie stężenie cukru w naszym organizmie po spożyciu posiłku.
Oto produkty z najniższym indeksem glikemicznym - lista
Przygotowaliśmy listę produktów spożywczych o najniższym indeksie glikemicznym. Takie owoce, warzywa oraz produkty zbożowe warto spożywać, aby być zdrowym i szczupłym. Zobacz szczegóły w naszej galerii:
Warto pamiętać, że sam indeks glikemiczny może okazać się niewystarczający przy diecie odchudzającej, lub aby poprawić stan swojego zdrowia. Duże znaczenie ma również jakość i pochodzenie potraw oraz sposób ich przyrządzania. Smażenie czy mocne doprawienie produktów może zmienić wartość IG. Unikamy także żywności wysokoprzetworzonej.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?