Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Otwarcie browaru w Jedlince (ZDJĘCIA)

Artur Szałkowski
Przy kompleksie pałacowo-hotelowym Jedlinka w Jedlinie-Zdroju, został odbudowany browar. Zostanie oficjalnie otwarty 1 maja
Przy kompleksie pałacowo-hotelowym Jedlinka w Jedlinie-Zdroju, został odbudowany browar. Zostanie oficjalnie otwarty 1 maja Dariusz Gdesz
Otwarcie browaru w Jedlince już 1 maja. Byliśmy pierwszymi dziennikarzami, którzy widzieli rozpoczęcie procesu warzenia piwa.

Otwarcie browaru w Jedlince odbędzie się w samo południe 1 maja. Wpiątek (28 marca) jako jedyna ekipa dziennikarska, byliśmy świadkami historycznego wydarzenia w regionie wałbrzyskim. W odbudowanym i to dosłownie z ruin browarze, na terenie kompleksu pałacowego Jedlinka w Jedlinie-Zdroju, rozpoczęto proces warzenia piwa.

Zobaczcie jak wyglądały ruiny browaru w Jedlince przed jego odbudową

– W naszym browarze będziemy serwowali cztery rodzaje świeżego i niepasteryzowanego piwa: Jaśnieksiążęce, Pszeniczny Pan, Marcowa Dama oraz Czerwony Baron – mówi Radosław Leda, właściciel Zespołu Pałacowo-Hotelowego Jedlinka. —To ostatnie piwo będzie jedynym dostępnym również poza Jedlinką. Będzie można je kupić w Świdnicy.

Ukłon w stronę Świdnicy nie jest przypadkowy. Ma ona jedne z najbogatszych tradycji piwowarskich w regionie. Ponadto jest związana z postacią Czerwonego Barona, czyli Manfreda von Richthofena , asa myśliwskiego z okresu I wojny światowej. Replika jego słynnego samolotu - Fokkera Dr.I stoi przed pałacem Jedlinka.
Nowoczesne urządzenia do produkcji piwa w Jedlince, zostały dostarczone z Niemiec. Połączono w nich tradycję z nowoczesnością. Mimo, że są w pełni skomputeryzowane, piwo jest ww nich warzone według tradycyjnych, starych receptur. Dba o to Krzysztof Ozdanowski, główny piwowar browaru.

– By zapewnić odpowiedni skład i smak warzonego przez nas piwa, musimy dysponować najlepszymi surowcami – wyjaśnia Krzysztof Ozdanowski, główny piwowar browaru Jedlinka. – W tym celu z Niemiec sprowadzamy ziarno, z którego uzyskujemy tzw. słód pilzneński.

Browar w Jedlince będzie atrakcją, nie tylko ze względu na serwowane świeże i niepasteryzowane piwo. Turyście będą mogli również obserwować przez duże okna w ścianach, jak przebiega proces warzenia piwa. W sali konsumpcyjnej jest piec opalany drewnem, w którym dla turystów przygotowywana będzie np. pizza z dodatkami komponującymi się z piwem. Ponad browarem będzie natomiast hostel z 50 miejscami noclegowymi, np. dla wycieczek szkolnych lub mniej zamożnych turystów.
ARTYKUŁ ZOSTAŁ OPUBLIKOWANY W PANORAMIE WAŁBRZYSKIEJ Z 1 KWIETNIA 2014 ROKU

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na walbrzych.naszemiasto.pl Nasze Miasto