Ramen to właściwie bardziej danie niż zupa, bo w głębokiej misce, w jakiej zazwyczaj jest podawany dostaniecie nie tylko esencjonalny bulion, ale także ogromną ilość makaronu, różnych dodatków i tare. W Japonii całość podawana jest bardzo gorąca i należy zjadać ją dosyć szybko, zanim makaron straci jędrność. Stąd charakterystyczny dla japońskich lokali z ramenem, wszechobecny odgłos siorbania. Goście wciągają długie, gorące kluski wybierane z miski pałeczkami.
Ramen Festiwal 2018 rozpocznie się w piątek i potrwa do 25 listopada. To już trzecia edycja tej jedynej w naszym mieście imprezy poświęconej japońskiej zupie. W poprzednich latach festiwalowe restauracje odwiedziły tysiące łodzian żądnych kulinarnych wrażeń.
W kulinarnym festiwalu weźmie udział 10 łódzkich restauracji, które będą serwowały swoje popisowe zupy. W Japonii ramen przygotowywany jest na setki sposobów. Na festiwalowiczów czekają propozycje mięsne i wegańskie oraz całe mnóstwo składników egzotycznych i lokalnych. Będą rameny z gęsiną, wołowiną, wolno pieczonym boczkiem czy żeberkami. W miskach pojawią się azjatyckie grzyby i pierożki z cielęciną, a nawet… włoskie sery. Goście mogą odwiedzać restauracje, próbować konkursowych zup, a następnie wyrażać swoje opinie i wskazywać faworytów na stronie jemywlodzi.pl.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?