Rewelacyjne przepisy na ciasta bez pieczenia - przeczytaj i wypróbuj
Sernik z białą czekoladą na zimno
Czego potrzebujemy:
150 g ciastek pełnoziarnistych typu „digestive” lub ciastek imbirowych, 50 g masła, 200 g białej czekolady, 300 g serka kremowego lub dobrze zmielonego półtłustego twarogu, 300 ml śmietany kremówki 36%, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak to zrobić
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciastka i masło umieścić w misie malaksera i zmiksować do dokładnego pokruszenia się ciastek. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, wyrównać i schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.
Białą czekoladę połamać lub posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Wystudzić do temperatury pokojowej, ale powinna pozostać płynna. W misie miksera umieścić serek kremowy i utrzeć do miękkości. Dodać roztopioną i przestudzoną białą czekoladę, zmiksować do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubić schłodzoną śmietanę kremówkę. Stopniowo, w dwóch turach, dodać sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i bitą śmietanę do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia i powstania lekkiej, musowej konsystencji. Masę serową delikatnie przełożyć na schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce. Podawać po 30 minutach od wyjęcia z lodówki.