Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rogaliki babci Agnieszki

JP
Rogaliki babci Agnieszki
Autorka: Zofia Serek, Siedlisko (gmina Siedlisko)
Rogaliki babci Agnieszki Autorka: Zofia Serek, Siedlisko (gmina Siedlisko) Stowarzyszenie Kraina Lasów i Jezior – Lokalna Grupa Działania, ul. Cmentarna 3, 67-112 Siedlisko tel. 68 414 53 91 tel./fax: 68 388 34 09 e-mail: [email protected] strona internetowa: www.klj.org.pl
Rogaliki to doskonały dodatek do kawy. Znane są z ciasta francuskiego, obowiązkowo podawane do porannej kawy we Francji. My proponujemy drożdżowe, do naszej porannej kawy, w Krainie Lasów i Jezior.

ROGALIKI BABCI AGNIESZKI
INSPIRACJA SMAKU

Autorka: Zofia Serek, Siedlisko (gmina Siedlisko)

Składniki:
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml mleka
2 jajka
100 g cukru
100 g margaryny
Marmolada

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe, dokładnie je wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na okrągły placek. Pociąć na trójkąty, na każdym położyć marmoladę. Zwinąć rogalik, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 15 minut w temp. 180 °C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Ciekawostki:
Doskonały dodatek do kawy. Znane są rogaliki z ciasta francuskiego, obowiązkowo podawane do porannej kawy we Francji.

Zobacz też: Kwaśnica, czyli kapuśniak po góralsku

Pierogi smażone z farszem z sera i ziemniaków

Dziś serwujemy niezastąpione ruskie pierogi. Według przepisu babci Zosi

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowasol.naszemiasto.pl Nasze Miasto