Takie błędy popełniamy najczęściej, robiąc sałatkę jarzynową - lista. Największe błędy, przez które sałatka jarzynowa traci na smaku
SAŁATKA JARZYNOWA - JAK PRZECHOWYWAĆ?
Zbyt długie przechowywanie sałatki jarzynowej to błąd
Sałatkę jarzynową z majonezem przygotowuje się zwykle z pewnym wyprzedzeniem. Choć sałatka jarzynowa nie jest skomplikowana w przyrządzaniu, to jednak gotowanie i krojenie wszystkich składników jest żmudne i czasochłonne. Dlatego wiele osób decyduje się robić sałatkę jarzynową wcześniej a nie w dniu jej podania. Nie wolno jednak przesadzać! Sałatka jarzynowa z majonezem ma krótką przydatność do spożycia. Należy ją zjeść w ciągu 48 godzin od przygotowania, a przez ten czas przechowywać w lodówce. Po upływie tego czasu nie wolno jeść sałatki i bezwzględnie należy ją wyrzucić. Gotowane warzywa ulegają rozkładowi i fermentują. Ocet z ogórków czy majonezu spowalnia nieco rozwój bakterii gnilnych, ale mu nie zapobiega.