Te grzyby znajdziesz zimą w lesie. Kryją się pod warstwą śniegu, w smaku są wyborne. Znasz boczniaka ostrygowatego lub płomiennicę zimową?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Boczniak ostrygowaty jest jednym z najbardziej znanych grzybów, które można znaleźć w polskich lasach w grudniu, styczniu lub lutym. Można go znaleźć na martwym drewnie, do wzrostu potrzebuje znacznej ilości światła. W kuchni wielu docenia smak tych gatunków, dostarczają wielu składników odżywczych, obniżają też cholesterol.
Boczniak ostrygowaty jest jednym z najbardziej znanych grzybów, które można znaleźć w polskich lasach w grudniu, styczniu lub lutym. Można go znaleźć na martwym drewnie, do wzrostu potrzebuje znacznej ilości światła. W kuchni wielu docenia smak tych gatunków, dostarczają wielu składników odżywczych, obniżają też cholesterol. GettyImages/Nusara Angkuldee
Grzyby smakują wybornie w zupie, sosie i jako przystawka. Kto z nas nie lubi smażonych niczym kotlet kani lub marynowanych podgrzybków prosto ze słoika? Choć w Polsce sezon grzybowy trwa do listopada, to nawet zimą da się natknąć na rzadko zbierane, a wyjątkowo smaczne okazy. Znasz boczniaki ostrygowate lub łyczniki późne? Znajdziesz je w naszych lasach, często pod warstwą śniegu. Zobacz, jak wyglądają.

Spis treści

Grzybobranie to prawdziwa pasja, która wymaga cierpliwości oraz wiedzy. W przyrodzie jadalne okazy można pomylić z trującymi odpowiednikami. Wskazówki, na co uważać i jak rozróżnić poszczególne gatunki określa atlas grzybów. W przypadku wątpliwości można też skontaktować się z grzyboznawcą lub pobliską stacją sanepidowską.

Sezon na grzyby nie kończy się w listopadzie. W zimowe dni też można iść do lasu

Wielu z nas myśli, że sezon grzybiarski kończy się jesienią. Nic bardziej mylnego. Wprawdzie wybór nie jest tak duży, jak we wrześniu lub październiku, jednak da się znaleźć gatunki, które rosną mimo chłodnych warunków pogodowych. Wiedząc, co można zbierać, grzybami da się cieszyć cały rok.

Zbieranie grzybów zimą ma swoje plusy. Jak przypominają Lasy Państwowe, o tej porze roku ciężko o pomyłki, bowiem nie ma trujących sobowtórów gatunków jadalnych.

Te grzyby zbierzesz zimą, są jadalne

Na stołach grzybiarzy najczęściej królują znane polskie grzyby - borowiki, podgrzybki, kurki, kanie czy maślaki. W tym roku był ich prawdziwy wysyp. Czasem jednak lasy kryją mnóstwo innych darów, o których wielu może nie wiedzieć. Według leśników warto zwrócić uwagę na:

  • boczniaki ostrygowate, zwane też zimowymi koszykówcami,
  • płomiennice zimowe, zwane też zimówkami aksamitnotrzonowymi,
  • łyczniki późne,
  • uszaki bzowe,
  • oraz wodnichy późne.

Jaki wpływ na zdrowie mają zimowe grzyby?

Co ciekawe, boczniaki w czasach kryzysu i ograniczonego dostępu do mięsa, z powodzeniem zastępowały kotlety schabowe i flaki. Z kolei płomiennice oprócz tego, że są smaczne, zawierają w sobie substancje, które niwelują stres, bezsenność i zwalczają stany zapalne.

- Warto pamiętać, że do konsumpcji zbiera się same kapelusze – czytamy na stronie LP.

Z kolei o łyczniku mówi się, że choć jadalny, to nie jest tak smaczny, jak boczniak, dodatkowo nie powinno się jeść go zbyt często, bo chłonie szkodliwe substancje z atmosfery. Najrzadziej spotykane są wodnichy późne, należą do organizmów zagrożonych wyginięciem. Spór budzi jeszcze jeden grzyb – trzęsak pomarańczowożółty. Formalnie zalicza się go do jadalnych zimowych okazów, w praktyce nie ma żadnego smaku, wygląda jak galaretka o pięknej barwie i niektóre atlasy określają go jako niejadalnego.

Zobacz, jak wyglądają poszczególne zimowe grzyby:

iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie