Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek. Poznajcie przepis na idealne pączki! Zobacz, jak te smakołyki powstają "od kuchni"!

Jakub Kłyszejko, Jacek Katarzyński
Dobry pączek powstaje wtedy, gdy wkłada się w niego nie tyle pracę, lecz serce. Zobaczcie, jak przygotowywane są poączki w zielonogórskiej "Naszej Pączkarni".
Dobry pączek powstaje wtedy, gdy wkłada się w niego nie tyle pracę, lecz serce. Zobaczcie, jak przygotowywane są poączki w zielonogórskiej "Naszej Pączkarni". Jakub Kłyszejko
Tłusty Czwartek to wyjątkowy dzień dla wszystkich łasuchów. Z tej okazji odwiedziliśmy jedną z zielonogórskich pączkarni.

Składniki i przygotowanie idealnego pączka

Pączki domowe czy kupne? Z lukrem czy z pudrem? Z nadzieniem tradycyjnym a może budyniem? W Tłusty Czwartek zastanawiamy się nad idealną receptą na swojego pączka. Jedni są przyzwyczajeni do domowych i od lat korzystają ze sprawdzonego przepisu. Inni wolą pójść do cukierni i kupić kilka, bądź czasami kilkanaście sztuk i zajadać się nimi przez cały dzień. Dowiedzieliśmy się, co zrobić, aby pączki się nam udały, w jakiej temperaturze je smażyć i jakie składniki są najważniejsze. O tym wszystkim opowiedział nam Piotr Marcinkian, właściciel zielonogórskiej "Naszej Pączkarni".

[g]9360364 [/g]

Dobry pączek powstaje wtedy, gdy wkłada się w niego nie tyle pracę, lecz serce.

Tłusty Czwartek to wyjątkowy dzień!

W Tłusty Czwartek mamy nienormowany czas pracy. Zaczynamy pracować od środowego popołudnia, przez całą noc i cały czwartek. Będziemy chcieli sprzedać jak najwięcej pączków naszym stałym klientom. Nie mogę zdradzić, ile pączków wyprodukujemy. To tajemnica firmy. Mogę powiedzieć, że jest to sprzedaż wielokrotnie większa niż w zwykły dzień. Musimy się napracować, żeby zaspokoić naszych klientów. Dodam tylko, że liczby idą w tysiącach.

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Wszystko, co trzeba wiedzieć o pączkach. Jak spalić nadmiar kalorii po tłustym czwartku?

Sercem pączka jest odpowiednie nadzienie. Smaczny pączek, to dobra mąka, drożdże, tłuszcz i nadzienie!

Tłusty Czwartek. Składniki na pączki

Dobry pączek powstaje wtedy, gdy wkłada się w niego nie tyle pracę, lecz serce. Powinno robić się to z zamiłowaniem. Jeśli przestrzega się ścisłych procedur, nie ułatwia sobie pracy tzw. środkami pomocniczymi, czyli chemią, to powstaje najlepszy pączek. Musimy mieć dobrą mąkę. My zaopatrujemy się w nią w polskich młynach. Musi być też dobry tłuszcz, w którym smażymy pączki. Sercem pączka jest odpowiednie nadzienie. Używamy takich, które nie mają chemii. Są z krótkim terminem spożycia, ale są naturalne, pochodzą od góralki. Smaczny pączek, to dobra mąka, drożdże, tłuszcz i nadzienie!

Po smażeniu pączki muszą ostygnąć. Następnie je lukrujemy lub stosujemy posypkę pudrową, migdały, orzechy, bądź inne posypki nadające koloryt pączkom.

Tłusty Czwartek. Jakie nadzienie w pączku?

My dajemy zazwyczaj nadzienia nietypowe. Nie stosujemy nadziewarki, tylko nadziewamy ręcznie. Mamy szerokie możliwości. Robimy pączki, których tradycyjne cukiernie nie są w stanie wykonać przez maszyny np. rafaello, kinder bueno, czy nutella. Mamy tradycyjną różę, marmoladę, truskawkę, śliwkę... W Tłusty Czwartek nie jesteśmy w stanie przygotować szerokiej gamy smaków. Będzie sześć podstawowych, kremowe i owocowe. W ten dzień nie możemy eksperymentować. Słuchamy naszych klientów, bo najważniejsze jest dla nas ich zadowolenie. Trzymamy się swojej tradycji.

Tłusty Czwartek. Domowe czy kupne?

Produkcja pączków różni się od domowego sposobu. Trudno je porównywać. W domu nikt nie będzie zastanawiał się, czy jest gram więcej drożdży, czy mniej. Nikt nie będzie ściśle przestrzegał procedury smażenia, temperatury. Dlatego domowe pączki nieco się różnią. Nie są gorsze, też są znakomite. Olej nie może bulgotać, ani mieć większej temperatury niż 180 stopni. Po smażeniu pączki muszą ostygnąć. Następnie je lukrujemy lub stosujemy posypkę pudrową, migdały, orzechy, bądź inne posypki nadające koloryt pączkom.

Trwa głosowanie...

Ile pączków zamierzasz zjeść w Tłusty Czwartek?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto