Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz ogórki. Możesz stracić na wadze i nawodnić organizm

MSO
Jedzenie ogórków może przynieść nam wiele korzyści. Wpływa pozytywnie na pracę jelit i wygląd skóry oraz włosów i paznokci. Aby poznać inne właściwości zdrowotne ogórków, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Jedzenie ogórków może przynieść nam wiele korzyści. Wpływa pozytywnie na pracę jelit i wygląd skóry oraz włosów i paznokci. Aby poznać inne właściwości zdrowotne ogórków, przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Anna Solovei / Getty Images
Ogórek znajduje się w czołówce najczęściej jedzonych przez Polaków warzyw. Traktujemy go jako dodatek do kanapek i surówek, ale także bardzo chętnie kisimy.

To niskokaloryczne warzywo oprócz właściwości nawadniających, niesie szereg innych korzyści dla naszego zdrowia. Spożywając je, dostarczamy bowiem do organizmu cenne witaminy i składniki mineralne, które wspierają nasz układ krwionośny, a także mają pozytywny wpływ na nasz wygląd zewnętrzny. Jednak nie wszyscy mogą je jeść! Sprawdź, komu i jak przysłuży się włączenie do diety ogórków, a kto powinien ograniczyć ich spożywanie. Szczegóły prezentujemy w poniższej galerii.

W jednym, nieobranym ogórku średniej wielkości (ok. 300 g) znajdziemy:

  • 45 kalorii,
  • 0 gramów tłuszczu,
  • 11 gramów węglowodanów,
  • 2 gramy białka,
  • 2 gramy błonnika.

Ponadto pokryje on dzienne zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, w następującej części:

  • witamina C – 14 proc.,
  • witamina K – 62 proc.,
  • magnez – 10 proc.,
  • potas – 13 proc.,
  • mangan – 12 proc.

Ogórki są także źródłem antyoksydantów, takich jak flawonoidy i garbniki, które wykazują działanie przeciwutleniające. Zapobiegają gromadzeniu się szkodliwych rodników, dzięki czemu mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia poszczególnych chorób autoimmunologicznych, nowotworowych oraz chorób serca i płuc.

Ogórki należy jeść ze skórką, ponieważ kryją się w niej znaczne ilości błonnika i cennych substancji aktywnych. Ze względu na to, że ogórek zawiera askorbinazę, należy unikać łączenia go z produktami, które zawierają witaminę C np. pomidorami, ponieważ doprowadzi to do dezaktywacji działania kwasu askorbinowego.

Ogórki zielone – przeciwskazania do ich spożycia. Kto powinien ich unikać?

Ogórki zielone mimo niezaprzeczalnych zalet, nie mogą być spożywane przez wszystkich. Szczególną ostrożnością powinny wykazać się osoby, które cierpią na alergię pokarmową oraz na refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka i dwunastnicy. Nie powinny jeść ich także osoby na diecie lekkostrawne, w tym niemowlęta.

Przy początkowym rozszerzaniu diety (po 9. miesiącu życia), dziecku należy podawać ugotowanego ogórka w wersji puree, gdyż ze względu na substancję zwaną kukurbityną, może być on dla nich trudny do strawienia. Surowe ogórki pokrojone na kawałki lepiej wprowadzić do diety malucha, dopiero kiedy skończy pierwszy rok życia.

Źródła:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: To się dzieje z Twoim organizmem, kiedy jesz ogórki. Możesz stracić na wadze i nawodnić organizm - Gazeta Pomorska

Wróć na zielonagora.naszemiasto.pl Nasze Miasto