To niskokaloryczne warzywo oprócz właściwości nawadniających, niesie szereg innych korzyści dla naszego zdrowia. Spożywając je, dostarczamy bowiem do organizmu cenne witaminy i składniki mineralne, które wspierają nasz układ krwionośny, a także mają pozytywny wpływ na nasz wygląd zewnętrzny. Jednak nie wszyscy mogą je jeść! Sprawdź, komu i jak przysłuży się włączenie do diety ogórków, a kto powinien ograniczyć ich spożywanie. Szczegóły prezentujemy w poniższej galerii.
W jednym, nieobranym ogórku średniej wielkości (ok. 300 g) znajdziemy:
- 45 kalorii,
- 0 gramów tłuszczu,
- 11 gramów węglowodanów,
- 2 gramy białka,
- 2 gramy błonnika.
Ponadto pokryje on dzienne zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne, w następującej części:
- witamina C – 14 proc.,
- witamina K – 62 proc.,
- magnez – 10 proc.,
- potas – 13 proc.,
- mangan – 12 proc.
Ogórki są także źródłem antyoksydantów, takich jak flawonoidy i garbniki, które wykazują działanie przeciwutleniające. Zapobiegają gromadzeniu się szkodliwych rodników, dzięki czemu mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia poszczególnych chorób autoimmunologicznych, nowotworowych oraz chorób serca i płuc.
Ogórki należy jeść ze skórką, ponieważ kryją się w niej znaczne ilości błonnika i cennych substancji aktywnych. Ze względu na to, że ogórek zawiera askorbinazę, należy unikać łączenia go z produktami, które zawierają witaminę C np. pomidorami, ponieważ doprowadzi to do dezaktywacji działania kwasu askorbinowego.
Ogórki zielone – przeciwskazania do ich spożycia. Kto powinien ich unikać?
Ogórki zielone mimo niezaprzeczalnych zalet, nie mogą być spożywane przez wszystkich. Szczególną ostrożnością powinny wykazać się osoby, które cierpią na alergię pokarmową oraz na refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka i dwunastnicy. Nie powinny jeść ich także osoby na diecie lekkostrawne, w tym niemowlęta.
Przy początkowym rozszerzaniu diety (po 9. miesiącu życia), dziecku należy podawać ugotowanego ogórka w wersji puree, gdyż ze względu na substancję zwaną kukurbityną, może być on dla nich trudny do strawienia. Surowe ogórki pokrojone na kawałki lepiej wprowadzić do diety malucha, dopiero kiedy skończy pierwszy rok życia.
Źródła:
- Phytochemical and therapeutic potential of cucumber Fitoterapia
- 7 Health Benefits of Eating Cucumber Healthline
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?