Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kutia i makowiec to dania ciężkostrawne, które często...
fot. ulyanakhorunzha/123RF

Wigilijne potrawy dla dziecka – co podać małym biesiadnikom, a czego unikać? Zobacz jak ułożyć świąteczne menu dla najmłodszych

Kutia i makowiec

Kutia i makowiec to dania ciężkostrawne, które często zawierają dodatek popularnych alergenów, czyli orzechów i miodu. Nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej 2 r.ż., a po ukończeniu przez malucha dwóch lat, można spróbować podać mu małą porcję. Jeśli dziecko nie miało wcześniej kontaktu z poszczególnymi składnikami potrawy, lepiej nie podawać ich pierwszy raz podczas świąt.

Alternatywą dla makowych specjałów mogą być: pieczone jabłko, kisiel z owoców lub delikatny, domowy biszkopt bez cukru (po 7 m.ż. u dzieci, które mają wprowadzony gluten).

Zobacz również

Hala Urania w Olsztynie w finale konkursu Top Inwestycje Komunalne 2024

Hala Urania w Olsztynie w finale konkursu Top Inwestycje Komunalne 2024

Adrian wyznaje miłość Wiki! „Zaje***em się w tobie”

Adrian wyznaje miłość Wiki! „Zaje***em się w tobie”