Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wigilijne potrawy na wynos. Sprawdzamy oferty świątecznego cateringu w naszym powiecie

MDZ
Wiecie już jakie potrawy zagoszczą na Waszych świątecznych stołach? Boże Narodzenie to nie tylko Wigilia, ale także dwa dni świąt. Aby nie spędzić zbyt wiele czasu na gotowaniu świątecznych potraw, można je sobie... zamówić.

T o propozycja nie tylko dla zapracowanych, ale także dla tych, którzy w kuchni nie czują się najlepiej. Restauracje w naszym powiecie przygotowały oferty świątecznego cateringu.
W „Bistrostacji” przy wągrowieckim dworcu zamówienia na potrawy świąteczne są przyjmowane do 14 grudnia, a ich odbiór nastąpi 23 grudnia w godzinach 11-14. Co możemy tam zamówić? Za 1 litr czerwonego barszczu zapłacimy 10 złotych. O dwa złote droższy jest litr kremu z borowików. Paszteciki z kapustą i grzybami kosztują 2,50 zł za sztukę, a sos grzybowy 10 złotych za 250 ml. W ofercie są także pierogi: ruskie oraz z kapustą i grzybami w cenie 3,29 zł za 100 gramów. W takiej samej cenie jest 100 gramów klusek z makiem lub bigosu tradycyjnego. Karp smażony kosztuje 5 zł za 100 g, a dorsz smażony 6 zł za 100 gramów. 100 gramów ryby w occie, ryby po japońsku lub ryby po grecku kosztuje 5 złotych. W ofercie są także dania mięsne, m.in. dewolaj z masłem i serem w cenie 9,50 zł za sztukę, filet z kaczki w cenie 20 zł za sztukę czy golonka po bawarsku w cenie 12 zł za sztukę. Zamówienia pod numerem tel. 794 118 222.

Świąteczny potrawy zamówić można także w „Pietraku”. Przykładowe dania z oferty: karp w jarzynach 16 zł za 100 gramów, sandacz po polsku 22 zł za 100 gramów, zupa rybna z karpia 9 zł za 250 ml, krem z borowików 10 zł za 250 ml, zupa grzybowa z łazankami 9 zł za 250 ml, uszka z grzybami 30-40 g za 3 zł, kluski z makiem i bakaliami 10 g za 6 zł, pierogi z kapustą i grzybami 250 g 12 zł, pierogi ruskie 250 g za 10 zł, karp w galarecie, śledź po kaszubsku, śledź w sosie miodowo- musztardowym 8 zł za 100 gramów. Potrawy mięsne: rolada faszerowana grzybami leśnymi 6 zł za 50 gramów, pasztet z gęsich wątróbek z pistacjami 10 zł za 50 g. W ofercie są także słodkości, np. makowiec z bakaliami w cenie 65 zł za blaszkę, sernik nowojorski w cenie 55 zł za blaszkę, piernik z bakaliami w cenie 45 zł za blaszkę. Rezerwacje: 698 977 073.

Zajazd „Łakina” zamówienia na świąteczny catering przyjmuje do 16 grudnia. Przykładowe dania z oferty (cena za porcję): zupa grzybowa krem 7 zł, barszcz 4 zł, 6 pierogów z kapustą i grzybami 6 zł, groch z kapustą 6 zł, karp smażony 10 zł, karp w occie 11 zł, filet rybny w occie 10 zł, filet rybny w galarecie 11 zł, filet rybny w sosie greckim 11 zł, pstrąg w occie 7 zł, śledź w śmietanie 7 zł, makiełki 6 zł. Rezerwacje pod numerem tel. 733 668 049.

Gościniec „Winnica” w Sławicy także poleca świąteczne potrawy w cenie: barszcz czerwony 15 zł za litr, zupa grzybowa 30 zł za litr, uszka 50 groszy za sztukę, pierogi z kapustą i grzybami 3 zł za sztukę, pierogi z mięsem z kaczki 5 zł za sztukę, cała kaczka z jabłkami 70 zł. Ciasta: sernik lub makowiec z kruszonką 90 zł, malinowa chmurka 85 zł. Zamówienia można składać pod tel. 612 959 594. Odbiór dań w Wigilię w godzinach 9-11. Wigilijne menu oferuje firma Catering Wołkow ze Skoków. Przykładowe dania: porcja barszczu czerwonego 5 zł, zupy borowikowej 9 zł, zupy rybnej zabielanej 7 zł, krokiet z kapustą i grzybami 6 zł za sztukę, pierogi z kapustą i grzybami lub ruskie 15 zł za 8 sztuk, karp w galarecie 8 zł za porcję, patera wyrobów garmażeryjnych mięsnych 70 zł za 15 porcji. Zamówienia - tel. 692 244 510.

ILE ZA KARPIE?
W Wągrowcu rozpoczęła się już sprzedaż ryb. Te można kupić między innymi u Krzysztofa Guziała przy ulicy Księdza Wujka. Za kilogram żywego karpia zapłacimy tam 16 złotych. Kilogram tuszki z karpia kosztuje 27 zł, a kilogram fileta z karpia 30 złotych. Klientom oferuje także szeroką gamę ryb morskich i słodkowodnych.
Karpie można już także zamawiać m.in. na Łowisku w Rybowie. W tym roku cena za kilogram wynosi 16 zł.
Za wypatroszonego trzeba zapłacić 18 zł za kilogram.
W wągrowieckich marketach zaczynają się już pojawiać ryby. Na przykład w „Aldi” za płat karpia zapłacimy 2,49 zł za 100 g. 100 g karpia wędzonego kosztuje tam 3,99 zł. W „Intermarche” 100-gramowy płat z karpia kosztuje 2,99 zł. Za 100 g śledzia bałtyckiego w „Biedronce” zapłacimy 1,49 zł.

CIASTO NA ŚWIĘTA
Chcecie kupić ciasto na święta? Sprawdziliśmy, że w cukierni „Królewskiej” na zamówienia będą tylko torty. Ciasta będą dostępne bezpośrednio w sklepach, które w Wigilię będą czynne do godz. 13.

Wielki finał Szlachetnej Paczki. Tysiące rodzin otrzyma pomoc

Źródło: TVN 24/X-News

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto