Wybierasz się na zakupy? Uważaj na te miejsca pełne zarazków! [ZDJĘCIA]
RESTAURACJE
Niebezpiecznym miejscem w galerii, gdzie powinniśmy zachować czujność, jest część restauracyjna, tzw. food court. Wszędzie tam, gdzie jest żywność rośnie ryzyko tzw. zakażenia krzyżowego i spożycia… drobnoustrojów. Czytaj również: TOP 10 najbrudniejszych przedmiotów w domu [ZDJĘCIA] WAŻNE: Podczas posiłku starajmy się nie kłaść jedzenia bezpośrednio na stoliku lub tacce. Nawet jeśli stół wygląda na czysty lub widzimy kogoś z obsługi wycierającego go szmatką, na jego powierzchni mogą gromadzić się zarazki prowadzące m.in. do zatruć pokarmowych objawiających się bólem brzucha, wymiotami czy ostrymi biegunkami. - Wycieranie wszystkich blatów stolików tą samą szmatką nie ma sensu, ponieważ przenosimy szkodliwe bakterie np. E. coli z miejsca na miejsce. Aby uniknąć ryzyka zatruć pokarmowych, warto mieć przy sobie chusteczki jednorazowe z dodatkiem alkoholu w składzie i w razie potrzeby przetrzeć stolik przed jedzeniem. Wówczas mamy pewność, że zabijamy zarazki, a nie tylko usuwamy brud – wyjaśnia ekspert Marcin Karpiński. źródło:Clinex Nanochem