Przedstawicielki lubuskich kół zakwalifikowały się do ogólnopolskiej operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń” realizowanej przez Fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
- Ustawa o Kołach Gospodyń Wiejskich, uchwalona w listopadzie 2018 r., wyzwoliła znaczącą aktywność kobiet. Zawiązały one i zarejestrowały koła, stworzyły podstawy struktur, ale na dobrą sprawę nie wiedzą, jak działać, gdzie pozyskiwać środki. W związku z tym jest to przyczynek do tego, by takie szkolenia organizować – wyjaśniał Krzysztof Lipiński z Europejskiego Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej
- Zainteresowanie szkoleniem było ogromne - mówiła nam Karolina Trudnowska z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. - Zgłosiło się ok. 70 kół z Lubuskiego, niestety mogliśmy zaprosić tylko 18.
- Chcemy na tym szkoleniu zapoznać panie z tematyką produktów lokalnych, tradycyjnych oraz z systemami jakości żywności, żeby członkinie kół mogły certyfikować swoje produkty i uczestniczyć w systemach jakości polskich i europejskich, żeby wpisywały swoje produkty na ministerialna listę tradycyjnych. Chcemy też przekazać im wiedzę na temat możliwości pozyskiwania funduszy i możliwości prawnych kół jako organizacji pozarządowej - zapowiadała Karolina Trudnowska przed rozpoczęciem szkolenia.
Uczestniczki warsztatów mogły poznać także praktyczne zagadnienia związane bieżącą działalnością KGW oraz z zasadami sprzedaży produktów własnych, możliwościami finansowania działalności czy sposobami promocji.
W operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich”, realizowanej od lipca do października 2019 roku, udział bierze ok. 420 członków KGW z 119 kół z siedmiu województw: lubuskiego, wielkopolskiego, mazowieckiego, opolskiego, małopolskiego, warmińsko-mazurskiego oraz świętokrzyskiego. W ramach operacji powstanie również praktyczny poradnik dla Kół Gospodyń Wiejskich rozszerzający tematykę szkoleń, a 14 kół zostanie zaproszonych do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych w szkołach gastronomicznych w swoich regionach.
To kolejna edycja operacji realizowana przez Fundację EFRWP z myślą o wspieraniu rozwoju lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich. W 2018 roku w cyklu warsztatów kulinarnych udział wzięło 58 członkiń KGW z 9 województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, śląskiego, łódzkiego, podkarpackiego oraz lubelskiego. Po zakończeniu warsztatów przedstawiciele kół przeprowadzili szereg działań (udział w wydarzeniach plenerowych, warsztaty dla dzieci w szkołach podstawowych) wśród swoich lokalnych społecznościach, których celem była promocja lokalnego dziedzictwa kulinarnego.
W szkoleniu w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze, udział wzięło 18 Kół Gospodyń Wiejskich z miejscowości: Nowe Kramsko, Janczewo, Skąpe, Pomorsko, Klenica, Bycz, Krzeszyce, Bukowica, Borów Wielki, Lipinki, Brójce, Bojadła, Wierzbnica, Konin Żagański, Białków, Bożnów, Bobrzany, Zabór oraz Chlebowo.
Polecamy wideo: Fascynujący świat pszczół. Pasieka Hania w Droszkowie
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?