ZIELONA GÓRA. Na IV Święto Młodego Lubuskiego Wina w Zaborze zjechały się prawdziwe tłumy! [GALERIA]

Aleksandra Pazda
Aleksandra Pazda
11 listopada w Lubuskim Centrum Winiarstwa odbyła się 4. edycja Święta Młodego Lubuskiego Wina. Na odwiedzających czekało mnóstwo atrakcji i niespodzianek. 

Przy wejściu każdy dostawał kieliszek, z którym można było udać się na wielką salę, w której odbywała się degustacja wina z lokalnych winnic. Na stołach znalazły się nie tylko najróżniejsze rodzaje tego alkoholu, ale również poczęstunki od winiarzy - sery i świeży chleb z nietypowymi dodatkami. W tym roku wydarzenie odbywało się pod nazwą ,,Gęsina na Świętego Marcina", dlatego na stoiskach z jedzeniem znajdowała się głównie gęś. 

Dużym zainteresowaniem ze strony uczestników cieszyły się warsztaty pt. ,,Sztuka czytania i podawania wina", które poprowadziła Patrycja Racinowska-Kołłątaj. Wyjaśniła gościom m.in. w jaki sposób poprawnie degustować wino , jak poznawać jego zapach i w jaki sposób powinno się trzymać kieliszek. W międzyczasie w wiacie na zewnątrz odbywał się pokaz przygotowania grzanego wina po lubusku. 

Następnie przyszedł czas na pokaz kulinarny Mateusza Gesslera, który gotując rozbawiał publiczność do łez. Po pokazie publiczność mogła spróbować dań przygotowanych przez znanego mistrza kuchni. 

Zwieńczeniem imprezy był oczywiście konkurs na najlepsze lubuskie młode wino, który na stałe wpisał się już w tradycję tej imprezy. Wielu winiarzy podchodzi do tego bardzo poważnie, bowiem wygrana wiąże się z dużym prestiżem. 

Zobacz: Szlakiem Lubuskich Winnic: Winnica w Zaborze
11 listopada w Lubuskim Centrum Winiarstwa odbyła się 4. edycja Święta Młodego Lubuskiego Wina. Na odwiedzających czekało mnóstwo atrakcji i niespodzianek. Przy wejściu każdy dostawał kieliszek, z którym można było udać się na wielką salę, w której odbywała się degustacja wina z lokalnych winnic. Na stołach znalazły się nie tylko najróżniejsze rodzaje tego alkoholu, ale również poczęstunki od winiarzy - sery i świeży chleb z nietypowymi dodatkami. W tym roku wydarzenie odbywało się pod nazwą ,,Gęsina na Świętego Marcina", dlatego na stoiskach z jedzeniem znajdowała się głównie gęś. Dużym zainteresowaniem ze strony uczestników cieszyły się warsztaty pt. ,,Sztuka czytania i podawania wina", które poprowadziła Patrycja Racinowska-Kołłątaj. Wyjaśniła gościom m.in. w jaki sposób poprawnie degustować wino , jak poznawać jego zapach i w jaki sposób powinno się trzymać kieliszek. W międzyczasie w wiacie na zewnątrz odbywał się pokaz przygotowania grzanego wina po lubusku. Następnie przyszedł czas na pokaz kulinarny Mateusza Gesslera, który gotując rozbawiał publiczność do łez. Po pokazie publiczność mogła spróbować dań przygotowanych przez znanego mistrza kuchni. Zwieńczeniem imprezy był oczywiście konkurs na najlepsze lubuskie młode wino, który na stałe wpisał się już w tradycję tej imprezy. Wielu winiarzy podchodzi do tego bardzo poważnie, bowiem wygrana wiąże się z dużym prestiżem. Zobacz: Szlakiem Lubuskich Winnic: Winnica w Zaborze Aleksandra Pazda
11 listopada w Lubuskim Centrum Winiarstwa odbyła się 4. edycja Święta Młodego Lubuskiego Wina. Na odwiedzających czekało mnóstwo atrakcji i niespodzianek.

Astronauci amatorzy polecieli w kosmos

Wideo

Materiał oryginalny: ZIELONA GÓRA. Na IV Święto Młodego Lubuskiego Wina w Zaborze zjechały się prawdziwe tłumy! [GALERIA] - Gazeta Lubuska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie