KASZA JAGLANA ZE ŚLIWKAMI
KRÓLOWA KASZ
Autorka: Gizela Nowogońska (gmina Kotla)
Składniki:
250 g kaszy jaglanej
2 żółtka
30 – 40 g masła
100 – 150 g cukru
Śliwki węgierki suszone
sól
Wykonanie:
Kaszę należy sparzyć wrzątkiem, włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą. Dodajemy masło, sól, łyżeczkę cukru do smaku. Gotujemy ją na sypko. Następnie ucieramy żółtka z 2- 3 łyżkami cukru i mieszamy z letnią kaszą.
Świeże śliwki należy wypestkować i zasypać cukrem. Śliwki suszone wcześniej namoczyć w przegotowanej wodzie. Można też wykorzystać śliwki z kompotu.
Formę do ciasta lub naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na przemian nakładać warstwę kaszy i śliwek. Tak przygotowane kilkuwarstwowe ciasto zapiec w piekarniku.
Można podawać ze śmietaną z cukrem i cukrem waniliowym lub słodkim sosem.
Ciekawostki:
Obecnie kasza jaglana traktowana jest po macoszemu. Kiedyś była jednym z podstawowych produktów w domach naszych przodków. Jest lekkostrawna i odżywcza. Zawiera rzadko występującą krzemionkę, która wpływa na przemianę materii i ułatwia odchudzanie oraz ma zbawienny wpływ na stawy, poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Kleiki na bazie kaszy jaglanej usuwają dolegliwości przewodu pokarmowego.
Usuwa z organizmu gromadzące się toksyny, dlatego jest doskonałym produktem oczyszczającym. Co ważne – nie zawiera glutenu, a zatem nie uczula.
--- III miejsce w Konkursie na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Inne produkty, w tym domowe wypieki” w 2010 r. oraz wyróżnienie Burmistrza Wschowy Konkursie na Produkt Lokalny Krainy Lasów i Jezior w kategorii „Produkty spożywcze” w 2011 r.
Zobacz koniecznie: Lubuskie kulinaria
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?