Zdrowie. Konferencja lekarzy w Zielonej Górze
Lekarze specjaliści zajmujący się cukrzycą i chorobami tarczycy spotkali się w Zielonej Górze na III Lubuskiej Konferencji Diabetologiczno-Endokrynologicznej.
– To niezwykłe wydarzenie naukowe dlatego, że organizatorzy skupiają wielu wykładowców, którzy są ekspertami w dziedzinach endokrynologii i diabetologii – mówi prof. dr hab. nauk med. Beata Kos – Kudła, prezes Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego. – Poruszane są bardzo ciekawe tematy dotyczące zaburzeń czynności tarczycy, otyłości, cukrzycy, tych chorób cywilizacyjnych, które teraz musimy leczyć.
Prezes PTE podkreśla, że to ważne wydarzenie, nie tylko lokalne, bo gromadzi wielu lekarzy z południowej i południowo – zachodniej Polski.
– Tematyka jest ciekawa wpisuje się w nurt dydaktyki, którą prowadzi Polskie Towarzystwo Endokrynologiczne – mówi prof. Kos – Kudła. – Eksperci, którzy w tych dziedzinach się specjalizują, przedstawiają najnowsze osiągniecia medycyny w tym zakresie. Dotyczą one nie tylko diagnostyki chorób endokrynnych, ale i nowych form terapii, nie tylko farmakoterapii, ale i terapii molekularnych i radio-izotopowych. Nowe metody diagnostyczne pozwalają nam coraz częściej i szybciej wykrywać choroby, a wtedy lepiej się je leczy.
Brak ruchu, za dużo cukru i plastikowych opakowań. W Zielone...
Zdrowie. Coraz więcej cukrzycy
Prof. dr hab. n. med. Marek Ruchała, kierownik kliniki endokrynologii, przemiany materii i chorób wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu wyjaśnia, że podstawowym celem konferencji jest dostarczenie informacji naukowej dla zgromadzonych lekarzy oraz przekazanie tego, w jaki sposób wykorzystać tę wiedzę w praktyce lekarskiej.
– Jesteśmy coraz lepiej wyedukowani, mamy coraz lepszą diagnostykę, coraz lesze metody lecznicze, zarówno w chorobach tarczycy, jak i cukrzycy – mówi prof. M. Ruchała. – Cukrzyca jest coraz częściej spotykana w naszej codziennej praktyce. Miejmy świadomość, że sami niejednokrotnie przyczyniamy się do jej rozwoju. Nieprawidłowa dieta i brak ruchu, przełożą się w przyszłości na większe ryzyko wystąpienia otyłości i cukrzycy. Zadaniem branży jest przekazanie tej wiedzy dla pacjentów: „musisz zmienić sposób żywienia, swoje codzienne praktyki po to, aby w przyszłości nie wystąpiła u ciebie choroba”.
Zdrowie. Konieczne zmiany. Odpowiednia dieta i ruch
Dr nauk med. Mariusz Witczak z Kliniki Chorób Wewnętrznych, Diabetologii i Endokrynologii Uniwersytetu Zielonogórskiego informuje, że choroby tarczycy występują dzisiaj powszechnie. Cukrzyca i osteoporoza to choroby, które dotykają więcej niż 50 procent populacji, czyli co drugiego człowieka.
Prof. M. Ruchała wyjaśnia, że przyrost masy ciała jest prostą drogą do tego, abyśmy w przyszłości mieli cukrzycę i zwraca uwagę na naszą dietę: – My nie spożywamy naturalnych produktów, tylko przetworzone, które często okraszane są cukrem, bo aby dodać smaku, dodawany jest właśnie cukier. Powinniśmy sami przygotowywać sobie posiłki. Powinniśmy też posiąść wiedzę, że wraz z brakiem aktywności fizycznej, narasta insulinooporność.
Endokrynolodzy zwracają też uwagę, że plastikowe opakowania, których codziennie używamy, zawierają bisfenole, które wpływają na układ endokrynny i na to, że możemy mieć w przyszłości choroby tarczycy i otyłość.
Bisfenol to związek chemiczny, który stosuje się w produkcji tworzyw sztucznych.
Czytaj też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Te popularne seriale wracają na ekrany tej jesieni. Sprawdź, co o nich wiesz - QUIZ
- Nowa żona Ronaldo: czwarta i młodsza od niego o 14 lat. Takie było ich wesele [WIDEO]
- Nowy "Znachor" to najlepsza ekranizacja w historii? Tym się różni od starego klasyka
- Trzyosobowa rodzina zginęła w wypadku na A1. Wiadomo, z jaką prędkością pędziło auto