Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karp Nakielski...
fot. Dawid Łukasik

Mało pracy, a wyjdą pyszne dania! Jak je przygotujemy! To proste przepisy na wigilijny stół

Karp Nakielski

Rybę np. skrop sokiem z cytryny, dodaj sól, pieprz, ostaw na godzinę do lodówki. Mąkę wymieszaj z bułką tarta, obtaczaj w niej kawałki karpia. Rybę smaż na rozgrzanym oleju około 5 – 6 minut z każdej strony. Po usmażeniu układaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Więcej o Karpiu Nakielskim? Prekursorem stawów w okolicach wsi Ślesin koło Nakła nad Notecią w województwie kujawsko-pomorskim było przed wiekami Jezioro Ślesińskie zasilane wodą z małych strumyków spływających ze zboczy pradoliny Toruńsko-Eberswaldzkiej.

Jezioro dało początek sięgającej wielu stuleci tradycji rybackiej, której kontynuatorem od blisko stu lat jest gospodarstwo rybackie z siedzibą w Ślesinie. W jego skład wchodzą trzy obiekty stawowe zlokalizowane na terenie powiatu nakielskiego, we wsiach Ślesin, Występ oraz Samostrzel.

Nasze stawy położone są na obszarze objętym ochroną przyrody w ramach europejskiej sieci Natura 2000. Bliskość Noteci i Kanału Bydgoskiego zapewnia odpowiednie zaopatrzenie stawów w świeżą i czystą wodę, tworząc idealne warunki do hodowli karpia. W produkcji ryb pozostajemy wierni metodom chowu znanym w gospodarce karpiowej od drugiej połowy XIX wieku. Powtarzany w gospodarstwie od dziesiątek lat cykl hodowli „od wylęgu do ryby
handlowej” w oparciu o własny materiał zarybieniowy sprawił, że możemy mówić o wykształceniu unikalnej odmiany karpia charakterystycznej dla stawów zlokalizowanych w Dolinie Środkowej Noteci i Kanału Bydgoskiego.

Karpia Nakielskiego cechuje silnie wygrzbiecony i dobrze umięśniony tułów, specyficzne ubarwienie przechodzące w łagodny
sposób od ciemnego grzbietu do jasnego, złocistego podbrzusza, a także delikatny, lekko słodki smak mięsa.

O wysoką jakość karpi dbamy z należytą starannością, zachowując zrównoważony cykl hodowli. W naszym gospodarstwie o karpie troszczymy się od ich narodzin. Każdej wiosny, w specjalnie przygotowanych stawach umożliwiamy tarlakom odbycie tarła. Wylęgające się w tym okresie larwy są następnie obsadzane w płytkich stawach przesadkowych zapewniających optymalne warunki do rozwoju narybku. Małe karpie po odpowiednim rzyroście wagi są przez nas umieszczane w większych i głębszych stawach, tak aby mogły swobodnie dojrzewać, aż do osiągnięcia rozmiarów „handlowych”. Cykl wzrostu karpia trwa w naszym gospodarstwie trzy lata, a to oznacza że hodowla odbywa się bez udziału sztucznych stymulatorów wzrostu oraz innych substancji chemicznych.

Karpie odżywiają się naturalnym pokarmem, jaki zapewnia żyzne, torfowe dno naszych stawów. Ponadto ryby dokarmiamy zbożami, które pochodzą z okolicznych upraw. Dzięki temu mięso Karpia Nakielskiego jest delikatne, kruche, pełne aromatu oraz bogate w składniki odżywcze niezbędne w codziennej diecie.

zgłoszony na Listę Produktów Tradycyjnych przez CGFP RYBY SP. z o.o., ze Ślesina (powiat nakielski)

Zobacz również

Bohaterska akcja policji. Przetransportowali 4-latkę na przeszczep nerki

Bohaterska akcja policji. Przetransportowali 4-latkę na przeszczep nerki

Żeglarze zaczęli sezon na Trzesiecku. Ruszyły regaty o puchar starosty [zdjęcia]

Żeglarze zaczęli sezon na Trzesiecku. Ruszyły regaty o puchar starosty [zdjęcia]

Polecamy

Tajniki sukcesu w nauce - jak przygotować się do egzaminów

Tajniki sukcesu w nauce - jak przygotować się do egzaminów

Przegląd marca w Zielonej Górze, Przegląd prasy z Zielonej Górze w marcu

Przegląd marca w Zielonej Górze, Przegląd prasy z Zielonej Górze w marcu

Przegląd tygodnia od 22.03 w Zielonej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Zielonej Górze, (22.03-28.03.2020)

Przegląd tygodnia od 22.03 w Zielonej GórzeTygodniowy przegląd prasy w Zielonej Górze, (22.03-28.03.2020)